ŻARÓWKI XENONOWE - ZABRONIONE

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
jarass
Imię: Jarek
Kontakt:

Post autor: jarass » ndz 21 cze 2009, 11:30

WiktorVFR pisze:nigdzie nie jest okreslone prawo posiadania czy nie xenonow w motocyklach
Motocykl -> pojazd samochodowy. Kurs prawajazdy ma to w programie nauczania.

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 11:34

Wtrącę swoje 3 grosze . Gadać sobie możemy i się oczerniać ale jest tak że
Yaco pisze:Fabryczne xenony mają autopoziomowanie.
do tego MUSZĄ mieć spryskiwacze reflektorów i to są niezaprzeczalne i niepodważalne rzeczy. Co do mocy to kto chce i jakie chce może sobie zakładać

xenony są dwa rodzaje do soczewkowych raflektorów i do projekcyjnych ale orginalnych a

kazdy co sobie zakłada sam do zwykłej lampy lepiej widzi droge i jest super ale oślepia innych - to jest pewne bo reflektor rozprasza światło żle ni tak jak żarówka zwykła bo lustro nie jest przystosowane do tego typu żarówki

Jka ktoś pisze że
Jashczur pisze:Mialem ksenony i nigdy nikogo nie oslepily
to dla mnie śmieszne ( bez urazy)

Tyle ode mnie

Każdy robi jak chce ale tylko dla siebie dobrze a dla innych to mordęga jadąc z naprzeciwka . :cry:

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Imię: Wiktor
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » ndz 21 cze 2009, 11:44

Jka ktoś pisze że
Jashczur napisał/a:
Mialem ksenony i nigdy nikogo nie oslepily
to dla mnie śmieszne ( bez urazy)
a dla mnie nie śmieszne, tylko ja nie strzelam na forumie teorią tylko praktyką

i napisze to samo co Jashczur Mialem ksenony i nigdy nikogo nie oslepily

Awatar użytkownika
Bialy
pisarz
pisarz
Imię: Mateusz
województwo: małopolskie

Post autor: Bialy » ndz 21 cze 2009, 12:39

WiktorVFR pisze: nie bardzo rozumiem co ma znaczyc "wynalazek z allegro"
Skrót myślowy od "nieoryginalne akcesoria tuningowe" lub czegoś w tym stylu po prostu :)
WiktorVFR pisze: widze ze naczytales sie pierdół o zabach a teraz chcesz zarazic tym innych. Fabryczny xenon montowany w autach ma barwe 4300 dlatego jest taki "delikutaśny" ale bawy ciagna sie jeszcze przez 6000 8000 10000 12000 14000 a ze nie montuja ich seryjnie to juz nie są oryginalne nie? to są podróbki tylko dziwne bo niczym sie nie roznia od oryginałow
Niet, niczego się nie naczytałem i nikogo nie zarażam :) Wprawne oko jest zwykle w stanie zauważyć różnicę w kolorze tych świateł, ponieważ żarniki o temp. 4300 są produkowane chyba tylko przez dwie firmy - Philips i Osram, które gwarantują jakąś tam jakość. W zestawie za 300 zł z Allegro chyba rzadko trafiają się takie żarniki, więc nawet jeśli mają temp. 4300, to i tak nie świecą tak 'ładnie'.
To nie jest naukowy fakt, tylko moje osobiste obserwacje, ale dyskusji o ksenonach już dawno nie toczyłem, więc nie wiem, co się zmieniło.
WiktorVFR pisze: to bardzo ciekawe forum musiało byc? forum milosnikow bajek o żabach?
Nie nie, chyba mamy inne zainteresowania. Raczej grupa pl.rec.motocykle, pl.misc.samochody, czy Forum Motocyklistów, itp. Nie chce mi się przeglądać wszystkich for i grup dyskusyjnych, które czytam.
WiktorVFR pisze: kolejna skucha bracie, prawo gówno reguluje jesli chodzi o motocykle, a nawet jesli sie "łamie prawo" ( o boshe ja łamie prawo mam inne światełka co to bedzie) to policja nic z tym nie robi a skoro nic z tym nie robi to chyba nic strasznego, moze wiekszosc z was ma jakies przykre doswiadczenia z xenonami, ale kto sie raz przejedzie nie wroci do zwyklych zarowek
Prawo nie reguluje tego wobec motocykli, bracie, bo w motocyklach ciężko zainstalować samopoziomowanie i spryskiwacz, bądź wycieraczkę, co ma miejsce w przypadku samochodów, a są to akcesoria konieczne.
Jeśli bawi cię łamanie prawa, to twoja sprawa :) Ja się z takiego powodu zwykle nie napinam :)
WiktorVFR pisze: :oops: :roll: :cry: :shock: :smile: :lol: :grin: :mrgreen: :evil:
Moje osobiste odczucia, nie rozumiem tej reakcji :D

Poza tym nie możesz pisać, że twoje światła nigdy nikogo nie oślepiły. Mijasz dziennie dziesiątki albo setki samochodów i wywalasz z reflektora bardzo mocny strumień światła. Podjeżdżając pod górkę, to na jej szczycie twoje światła są chwilowo skierowane bardzo wysoko i wtedy na pewno kogoś oślepiasz, bo tak się dzieje niezależnie, czy ktoś ma ksenony, czy zwykłe reflektory. Przy autopoziomowaniu strumień zostaje nieco obniżony - u ciebie coś takiego nie ma miejsca, więc przez kilka sekund walisz komuś po gałach, jak na długich. Problem polega na tym, że barwa światła ksenonu działa na oko bardziej 'drażniąco' (bo jest k. silniejsza) niż zwykła żarówka. Co za tym idzie - oślepianie to nie jest świecenie na wprost wysoko przez cały okres mijania samochodu z naprzeciwka, ale również drobny błysk mocnym światłem, co potrafi zdekoncentrować innego kierowcę, a jak wiadomo - czasem wystarczy sekunda, żeby nie zauważyć czegoś / kogoś na poboczu.

Pozwolisz, że dalej nie będę prowadził tej dyskusji, ok? :P Po prostu mam wrażenie, że to jest rozmowa w stylu takiej, gdzie trzeba przekonać starszą panią o fakcie, że "motocykliście to nie dawcy organów i nie każdy jest idiotą". My to wiemy, ale niektórzy uznają to za mit.
Zaznaczam, że to są moje osobiste odczucia i do nikogo sobie wycieczek nie robię. Ja po prostu tego typu patentów bym nie stosował i tyle.

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 14:25

i napisze to samo co Jashczur Mialem ksenony i nigdy nikogo nie oslepily
napewno to w jakiś sposób sprawdziłeś ale to zapewne Twoja słodka tajemnica
Bialy pisze:więc przez kilka sekund walisz komuś po gałach, jak na długich
ale to już pomijając ten fakt to xenon w niedostosowanej lampie ROZPRASZA swoje bardzo silne światło jak zwykłe lustro , zresztą wystarczy podstawić urządzenie do regulacji świateł i poprostu nie da się wyregulować reflektora bo nie ma załamania światła , linii odcięcia swiatła od horyzontu

niestety co niektórych nie da się przekonać , wytłumaczyć , bo już tacy są ,

pozdrawiam i życzę przyjemnej dla użytkownika jazdy na xenonie nie martwiąc się o innych kierujących , co tam inni 8)

katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » ndz 21 cze 2009, 17:36

WiktorVFR pisze:
Yaco pisze:Fabryczne xenony mają autopoziomowanie. Szybkie. Jeśli w waszych VFR macie takie to szacun.
jak juz wspominalem nigdzie nie jest okreslone prawo posiadania czy nie xenonow w motocyklach, wiec takie rzeczy jak spryskiwacze czy autopoziom sa zbedne jesli masz odpowiednio ustawione swiatła, poza tym autpoziom dziala tylko podczas włączania pojazdu a nie w trakcie jazdy
Moja stara omega '98 z oryginalnymi ksenami poziomowala swiatla podczas jazdy.

Zdro!
Tomek
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

katan
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: katan » ndz 21 cze 2009, 17:37

WiktorVFR pisze: moze wiekszosc z was ma jakies przykre doswiadczenia z xenonami, ale kto sie raz przejedzie nie wroci do zwyklych zarowek
Przejechalem sie kumpla VTRa z ksenami. Wrocilem do swojej VFR z Philips BlueVision. Wole swoje lampy.

Zdro!
Tomek
katan, po prostu katan..

Celem jest droga

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » ndz 21 cze 2009, 18:25

Trzeba bedzie o tym podyskutowac przy piwku bo widze ze was nie przekonam :mrgreen:

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 21:25

WiktorVFR pisze:Trzeba bedzie o tym podyskutowac przy piwku bo widze ze was nie przekonam
nie da rady , bynajmniej mnie

a dodatkowo dziś jechzał gość z xenonem chyba gsx 650 ale tą nowszą na soczewce bodajże stał na światłach i jak ruszał to po gałach tak mi dał że aż przyjemnie było ale to żaden argument dla zwolenników nieoryginalnych xenonów :???:

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » ndz 21 cze 2009, 22:24

Nie wiem czy chce pić piwo z kimś, kto ma cudze życie w poważaniu. Staram się dobierać kompanów do picia.

Dla wiadomości co poniektórych.
Norma określa wartość światłości w obszarze światła i cienia. Norma, która ma poprawić bezpieczeństwo. Jeżeli dajesz żarówki o większej jasności to z automatu masz więcej światła w cieniu - czytaj ponad normę. Oślepiasz.
Dla mnie jesteś potencjalnym bandytą i to najgorszego gatunku. Bo robisz to świadomie i masz w dupie. Autopoziomowanie działa non-stop.
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 22:36

Yaco pisze:Jeżeli dajesz żarówki o większej jasności to z automatu masz więcej światła w cieniu - czytaj ponad normę.
Jest jedno ale , jeśli montujesz mocniejsze żarówki w miejsce słabszych ale oryginalne to wszystko gra a nie takie tam cudowania ,

ale nie przetłumaczysz niektórym :roll:

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » ndz 21 cze 2009, 22:59

Yaco pisze:Nie wiem czy chce pić piwo z kimś, kto ma cudze życie w poważaniu
strasznie dramatyzujesz Yaco :)
Yaco pisze:Dla mnie jesteś potencjalnym bandytą i to najgorszego gatunku
call 911
Yaco pisze:to najgorszego gatunku
to zes przysrał swiatecznym barszczem chyba bandyty nie widziales

Jezdze troche i nigdy, ale to nigdy nie oslepił mnie jakikolwiek pojazd z jakimikolwiek swiatłami czy to nawet długimi W DZIEŃ. w nocy natomiast gdy mijam sie z autem gdzie droga jest nieoswietlona( co zdaza ze baaardzo rzadko) zdaje sobie sprawe z tego ze moze mu sie zrobic mniej komfortowo ale bez przesady moc tego swiatla to nie moc swiatla podczas spawania gdzie na serio oślepia. Dalej sie upieram ze odpowiednie ustawienie świateł w VFR zadnemu uczestnikowi drogi nie przeszkadza. Bardzo chetnie sie ustawie z kimkolwiek z tych niedowiarkow i niech sam zobaczy, Yaco moglby isc pierwszy do odstrzalu ale ostatnio pod kólkami cie nie widze wiec sie zastanow moja propozycja zawsze aktualna
Yaco pisze:Oślepiasz.
be my guest

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » ndz 21 cze 2009, 23:05

Nie, no tu musze przyznać rację - zawsze można ustawić światła tak, aby świeciły 3m od pojazdu. Wtedy może i rzeczywiście nie będą tiuningowe ksenony oślepiały. Tylko czy to poprawia widzenie kierowcy? Śmiem wątpić. Samopoczucie na pewno...
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
WiktorVFR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: WiktorVFR » ndz 21 cze 2009, 23:11

zapraszam więc na nocną wyprawe, u mnie udało sie pogodzic oswietlenie drogi+ "oślepianie" dodam jeszcze ze lampe mam wersje z USA

Awatar użytkownika
moskittiero
teksciarz
teksciarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: moskittiero » pn 22 cze 2009, 20:09

WiktorVFR pisze:zapraszam więc na nocną wyprawe, u mnie udało sie pogodzic oswietlenie drogi+ "oślepianie" dodam jeszcze ze lampe mam wersje z USA
nie wiem po co ale dajesz "cwanego" - tym samym przyznajesz się, że Twój pojazd nie spełnia warunków technicznych dopuszczalności do ruchu, problem dla Ciebie (jego przystosowanie) oraz diagnosty, który się podłożył (świadomie czy też nie - tego broszka, żeby było ok)

ODPOWIEDZ