No to obiecane fotki:)
Tak mam zrobione u siebie, zbiornik z przodu pod licznikiem w lewym rogu.
Łatwy dostęp, wgląd w ilość oleju na bieżąco
IMAG1099a.JPG
Przewód olejowy do zaworu gazowego (LOVATO 12v) jest poprowadzony pod pompą ABS wzdłuż ramy, zawór przykręcony jest jednym uchem razem z chłodnicą a pod drugie ucho oparte o ramę podłożona jest przekładka piankowa aby nie obtarło ramy.
IMAG1102a.JPG
nastepnie z zaworu idzie na wewnętrzną część ramy i wychodzi przy wahaczu
IMAG1103a.JPG
następnie przewód przechodzi do dolnej części wahacza lecz najpierw chwycony jest razem z osłoną łańcucha za pomocą konektora do kabli w postaci oczka -tą śrubą za "skrzydełkiem" seta kierowcy
IMAG1104a.JPG
pod wahaczem dociśnięty jest widoczną blaszką do spodu wahacza wspólną śrubą razem ze ślizgiem łańcucha
IMAG1105a.JPG
następnie wchodzi za tą małą osłonę gdzie zakończony jest rurką miedzianą z przewodu hamulcowego do którego przylutowane jest ucho z konektora do kabli w celu umożliwienia przykręcenia całości do tejże osłony.
IMAG1106a.JPG
Końcówka zrobiona jest z rureczki WD40 która wklejona jest do rurki miedzianej, najlepsze rozwiązanie jakie testowałem. Wszelkiego rodzaju sztywne wynalazki odginają się pod wpływem drgań itp i olej leci nie tam gdzie trzeba. Poza tym malutka średnica idealnie dozuje olej
IMAG1108a.JPG
całość sterowana jest jak już pisałem wcześniej, a całość jest troszkę większa od pudełka zapałek. Co najważniejsze działa tylko wtedy gdy włączone mam światła. Można wykorzystać inny sygnał gdy np ktoś ma automatycznie uruchamiane.
Jak widać na ostatnim zdjęciu wszystko działa jak powinno tzn łańcuch cały mokry, rolki błyszczą się od oleju, a koło jak widać suche i zakurzone tylko
IMAG1109a.JPG
co niektórzy twierdzą że w przypadku podawania oleju na jedną stronę smarujemy tylko jedną stronę łańcucha - jak widać są w błędzie
Aha... a olej to najzwyklejszy przekładniowy HIPOL

Przewód olejowy to zwykły przewód paliwowy przeźroczysty umieszczony jak widać w peszlu
schemat elektryczny to najprostsza aplikacja układu ne555 który występuje jako avt 1459 więc można kupić gotowca:)
poniżej schemat:
avt1459.jpg
Obwód złożony z kondensatora C2 rezystora R1 oraz potencjometru PR1 określa czas
przerwy pomiędzy kolejnymi impulsami wyjściowymi(czas przerwy pomiędzy podawaniem oleju 0,5 do 60 sekund) Potencjometr PR2 określa czas trwania impulsu ( ilość podawanego oleju - 0,5 do 8 sekund). Dioda LED D4 pełni rolę sygnalizatora zadziałania przekaźnika RL1 którym sterujemy zaworem gazowym. Jeżeli ktoś chciałby inne czasy zadziałania wystarczy odpowiednio dobrać PR1 i PR2 lub kondensatory C2,C3 lub R1,R2. Zwiększając wartości wydłużamy czas, zmniejszając skracamy i tyle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.