wyświetlacz biegów

Wymyśiłeś coś fajnego do Swojej VFR? To możesz się podzielić.
Awatar użytkownika
michał RC 46
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie

Post autor: michał RC 46 » pn 15 lut 2010, 15:39

szatan pisze:Jesli będą chętni moge zrobic na zamówienie.
A ile będziesz sobie życzył za taki wyświetlacz? :)
Czerwone najszybsze !

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » pn 15 lut 2010, 21:27

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » wt 16 lut 2010, 10:55

A więc tak :
PO pierwsze:
Wskażnik z linku który podał Twardy161 nie nadaje sie do 800-ki , mechanizm biegów w 800 jest tak zbudowany ze nie da sie tego tam wpakować. Nie ma "cycka" luzu, Ktos juz zrobił na forum coś podobnego do 750 , ale do 800 się to nie nada .
Po drugie:
Czy ktos jest na tyle odważny żeby pakować do mechanizmu 800-ki częsci które mogą w każdej chwili odpaść wpaść do skrzyni biegów ., a jak cos wpadnie do skrzyni , pompy oleju i kanaliku olejowego ? Efekt , .j.b.n. skrzynia biegów , pompa oleju i zatarte panewki.
Mamy tu jakiegos hardcore'a ? Ja podziekuje na taki patent i dlatego robie w pełni elektroniczny wskaźnik który nie ingeruje w silnik
Po trzecie:
Mam taki wskaźnik jak z aukcji w samochodzie ,czujniki na lewarku, koszt budowy jakieś
10zł .
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Gienio
klepacz
klepacz
Imię: Grzegorz
Kontakt:

Post autor: Gienio » wt 16 lut 2010, 11:02

Szatanie to na jakiej zasadzie mialby dzialac ten Twoj wskaznik, nie ingerujac w silnik?

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » wt 16 lut 2010, 11:09

Tak samo jak te allegrowe ;-) Mikroprocesor oblicza stosunek obrotów do prędkości i stąd wie na jakim biegu jedziesz. bo na każdym biegu jest inny stosunek obroty/biegi.
Wpinasz 2 kabelki w komputer o 2 w skrzynke bezpieczników i jazda.
Prawdopodobnie wbuduje jeszcze czujnik światła żeby w nocy nie raził po ślepiach.

Awatar użytkownika
arczon
teksciarz
teksciarz

Post autor: arczon » wt 16 lut 2010, 11:52

sztanie "wierzę" w Ciebie :twisted: , czekamy na finalny produkt i instrukcję montażu o ile będziesz chciał rozpocząć produkcję.

Awatar użytkownika
benito
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Jarek
województwo: mazowieckie
Kontakt:

Post autor: benito » wt 16 lut 2010, 12:15

Podpytajcie PETERa

on sam juz robil wyswietlacze i zamontowal bardzo ciekawie w zegarach.
Honda VFR800 - RC46 - `98
Honda VTR1000SP1 - RC51 - `00
KTM LC4 640 SM - `04
Honda CBR 929 - SC44 - `01
Yamaha WR 426 F - `01
Aprilia Tuono - `06
BMW K1200S - `05

SZCZooR

Post autor: SZCZooR » śr 17 lut 2010, 16:30

to może jadnak jest szansa i ktos skonstruuje to 750 takie cudenko?

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » czw 18 lut 2010, 07:58

z tego co pisze Szatan to ten z mojego linku powinien podejsc i gdzies na forum jest info o tym,
ale mnie zastanawia inna mozliwosc-obrotomierz jest elektroniczny wiec do abmitniejszej wersji czujnika brakuje sygnalu o predkosci-co moglby zalatwic czujnik z predkosciomierza rowerowego,
myslalem tez kiedys o innej mozliwosci-moze troche prymitywnej-w okolicach zmieniacza biegow/walka moznaby umiescic 2 styki i jeden na zmieniaczu biegow/walku, ktory podawalby mase na 1 lub 2 styk w zaleznosi od kierunku ruchu dzwigni zmiany biegow.

Awatar użytkownika
możej
pisarz
pisarz
Imię: Piotr

Post autor: możej » czw 18 lut 2010, 22:39

Twardy, to jest to o czym mówisz -> http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1493452.html Jeśli okaże się że w RC36II nie idzie wdrożyć nic lepszego to zabiorę się za to rozwiązanie.
Jestem właśnie na etapie kompletowania elementów do zrobienia mojego motoilera ;) a przy okazji chce wymodzić wyświetlacz zmiany biegów.
Pytanie do Szatana... wiesz może czy w 750, RC36II też idzie sygnał z komputera o zapiętym biegu?

Awatar użytkownika
Narwany
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: dolnośląskie
Kontakt:

Post autor: Narwany » czw 18 lut 2010, 22:43

Szatan proponuje abyś zagadał do kolesia z motocyklistów południe... koleś nazywa się CHESTER i generalnie rozgryzł już ten problem może w jakiś sposób ci pomoże i wtedy efetky takiej zabawy będą o wiele szybciej nam znane... co do miernika natężenia światła to musi być, gdyż w nocy będzie się bardzo źle jeździło z czerwoną choinką na tablicy a w dzień nic nie będzie widać... czekam na efekty twojej pracy... pozdro...
Kto w młodości głupim nie był, Ten na starość nie zmądrzeje !!!

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » czw 18 lut 2010, 22:52

zamiast takiegu czujnika moglaby byc zwykla regulacja potencjometrem choc jasne to co automatyczne jest fajniejsze o ile dziala jak powinno:]

Możej
przypuszczam, ze w rc36 jeszcze nie ma takich informacji choc moge sie mylic,
ten motooiler o ktorym piszesz to moze taki patent (o ile kojarzysz) jak byl opisywany kiedys w swiecie motocykli?
jakby Ci sie udalo ten wyswietlacz uruchomic to ilosc zainteresowanych moglaby byc spora.
teraz przeczytalem temat na elektrodzie i jestem lekko sceptyczny-jak gosc napisal musial wrzucic negator zeby osiagnac pozadana sekwencje znakow i o czym pisze po podaniu napiecia pojawi sie jedynka a nie 0,
co prawda ktos wspomnial o odlaczaniu zasilania samego wyswietlacza i to jest jedyne sensowne rozwiazanie bo inaczej licznik bedzie glupial jak wylaczysz zaplon na innym biegu niz 1,
poza tym druga rzecz-ciezko bedzie(a moze i niemozliwe) ustawic kontaktrony przy walku na tyle prezyzyjnie zeby reagowaly tylko na zmiane biegow a na minimalnie mniejsze wychylenie-czyli machniecie dzwignia bez zmiany-nie,
co prawda mam na to 1 pomysl ktory moglby pomoc-zmodyfikowac uklad o dodatkowy sygnal masowy ze sprzegla (jak sie nie myle i tak idzie taki do modulu zaplonowego), po podaniu ktorego dopiero uklad bedzie przyjmowal impulsy z czujnikow.

Awatar użytkownika
możej
pisarz
pisarz
Imię: Piotr

Post autor: możej » pt 19 lut 2010, 00:25

Niestety moto rozłożone w drobny mak więc nie mam tego nawet jak obadać, a patent chciałbym mieć gotowy do założenia na sezon... koszta nie są duże a zabawa jest ;)
Motoiler, Scottoiler to zapewne o nich słyszałeś. Smarowanie łańcucha.

Mała edycja postu.. poczytałem i doczytałem. RC36II też dostaje sygnał do komputera o zapiętym biegu. W takim razie siadam i kombinuje ;)

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » pt 19 lut 2010, 00:50

wiem co to jest motooiler ale zrozumialem, ze robisz samorobke:]
mysle, ze jakas szansa moze byc uzycie czujnika rowerowego do zdobycia sygnalu predkosci, kwestia tego czy ktos to zbuduje:]
patent z elektrody i tak wydaje sie mniej inwazyjny niz ten z allegro w podeslanym przeze mnie linku, choc sie nie wglebialem,
mam kolejny pomysl-pod dekielkiem w zespole zmieniacza biegow jest element, ktory po przerzuceniu biegu nie wraca na swoje miejsce tylko sie przesuwa-bycmoze tam udaloby sie zamintowac kontaktrony, kombinacje ze zwyklymi stykami raczej odpadaja bo wszystko tam jest w smarze (a i moja koncepcja latwa nie bedzie), ale moze cos podsune:]

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » pt 19 lut 2010, 08:58

Narwany pisze: może w jakiś sposób ci pomoże i wtedy efetky takiej zabawy będą o wiele szybciej nam znane...
Nie trzeba pomocy bo być może sie ucieszysz jak Ci powiem że prototyp mojego wskaźnika juz jest gotowy i zmontowany , na dniach będzie zamontowany do vfr i testowany , niestety na razie w garazu bo na zewnatrz metr śniegu :confused
Twardy161 pisze:mam kolejny pomysl-pod dekielkiem w zespole zmieniacza biegow jest element, ktory po przerzuceniu biegu nie wraca na swoje miejsce tylko sie przesuwa-bycmoze tam udaloby sie zamintowac kontaktrony, kombinacje ze zwyklymi stykami raczej odpadaja bo wszystko tam jest w smarze (a i moja koncepcja latwa nie bedzie), ale moze cos podsune:]
A własnie ze nie , kontraktony są bardzo kruche i mogą peknąc i wpaśc do skrzyni biegów , na bank na VFR-OC do 750 ktos prezentował wysweitlacz mechaniczny , własnie z płytką w mechaniźmie zmiany biegow, ale za chu.a nie moge znalesc tego postu .

ODPOWIEDZ