Sprzęgło - Kontracton

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Żybis
pisarz
pisarz

Sprzęgło - Kontracton

Post autor: Żybis » wt 16 cze 2009, 22:29

Witam szanowne grono speców od moto

Ha dziś powształ problem do którego już doszedłem a mianowicie jak popuszczam sprzęgło to ten mały kontracton na dwa kable sieje zakłucenia takie że coś skrzeczy jak jakiś przekażnik .

Pytanie do czego to jest potrzebne bo jak wypiąłem kable to lata normalnie

I ile to kosztuje i gdzie to zamówić , najlepiej w Poznaniu bo u mnie nie ma serwisu itp

Z góry dzięki za info

Awatar użytkownika
kris2k
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: kris2k » wt 16 cze 2009, 22:37

Jak skrzeczy pod zbiornikiem paliwa przy popuszczaniu sprzegla na zapietej jedynce to znaczy ze skrzeczy dodatkowa przepustnica w obudowie airboxu. Generalnie tak ma byc.

Awatar użytkownika
orzyl
klepacz
klepacz
Imię: Piotrek
Kontakt:

Post autor: orzyl » wt 16 cze 2009, 22:42

kolega mowi zapewne o przekazniku w okolicach zegarów. też tak mam w rc 46 ale jeszcze nie doszedlem czego to wina bo temat olałem. zapewne brudne styki na tym przełączniku. jak rozbiore to dam znac.
Na zawsze w pamięci Roads - 16.10.2007...

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 17 cze 2009, 01:30

Zybis ten maly wlacznik przy klamce sprzegla odpowiada za mozliwosc odpalenia silnika jak zgasnie na biegu trzeba do oporu wcinac klame i rozrusznik zadziala.Jesli odlaczysz kable jezdzic bedziesz mogl.U mnie tak jest ,ze jak zapne bieg i wcisne do konca sprzeglo slychac pykanie przekaznika.Koszt okolo 20pln warto miec sprawne jesli na swiatlach zgasnie moto bedziesz musial znalesc luz aby odpalic bez tego wlacznika

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » śr 17 cze 2009, 22:50

poscig pisze:Koszt okolo 20pln
Zgubiłem swój temat :oops: ale znalazłem , koszt 20 pln ale tego przekażnika a tu na 99 % winny jest ten przełącznik bo doszedłem że w pewnym jego położeniu zaczyna jakby iskrzyć , w sensie skrzeczeć ten przekażnik a jak jest na maxa lub na luzie klamka jest ok ,

Koszt tego małego pstryczka 100pln w Hondzie :evil: ale madziałać ;-)

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » ndz 21 cze 2009, 00:04

wez sobie ten pstryczek wykręć i zapsikaj sprayem do styków - jest to włącznik podobny do czujnika stopu z prawej klamki - zamyka i otwiera obwód.nie ma tam żadnego potencjometru, żeby w pośrednim położeniu cos iskrzyło, więc jeśli tak sie dzieje, oznacza to zabrudzenie styków (najlepiej zapiąć na niego omomierz i pomierzyć w skrajnych położeniach opór).

bdw. kontaktron to łącznik sterowany polem magnetycznym ;) - rurka szklana z dwoma elektrodami.

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 00:15

emil_sc pisze:kontaktron to łącznik sterowany polem magnetycznym - rurka szklana z dwoma elektrodami.
:oops: no ja spec nie jestem ale jakoś tak chciałem wyjaśnić problem a co do psikania sprayami to wg mnie na krótką mete lub pod sprzedaż , tak sądzę , uwielbiam swoją maszynkę i po to ją kupiłem a tem przełącznik przy klamce już w drodze nowy za 65 netto i luz , jeden proible może z głowy

Dzięki za odpowiedż , jak wymienię to napiszę czy ok. :lol:

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 00:17

emil_sc pisze: żeby w pośrednim położeniu cos iskrzyło
żle to ująłem porostu jak by prąd był i go nie było przez to tak skrzeczy przekażnik :cry:

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz

Post autor: emil » ndz 21 cze 2009, 10:41

wydaje mi sie, że tam nie ma przekaźnika, tylko jest dioda, a nawet dwie diody w obudowie podobnej do przekaźnika, przy których schodzą się przewody z klamki sprzęgła i czujnika luzu właśnie - coś a'la prosty sumator. Jeśli coś tam skrzeczy pod czachą, to właśnie na sumatorze może nie być styku, lub na złączu przewodów z klamki sprzegla.

a co do czyszczenia sprayem - jeśli jest w tym włączniku syf, to go wypłuczesz, widac nie jest na tyle hermetyczny, żeby sie brud nie dostał, to i wypłynie z niego co trzeba :) o ile styki nie są upalone, ale dużych prądów nie ma w tym miejscu, wiec nie powinny :)

Żybis
pisarz
pisarz

Post autor: Żybis » ndz 21 cze 2009, 10:49

emil_sc pisze:o ile styki nie są upalone, ale dużych prądów nie ma w tym miejscu, wiec nie powinny
ok jeśli tak jest to się uda ale mój ma 60000przelatane więc mogło się już zużyć to i owo , jak w autach , w poniedziałek sprubóję popsikać

a dziś słoneczko i wyrywam się z domku na lansik :lol:

ODPOWIEDZ