Sprzęgło - Kontracton
-
- pisarz
Sprzęgło - Kontracton
Witam szanowne grono speców od moto
Ha dziś powształ problem do którego już doszedłem a mianowicie jak popuszczam sprzęgło to ten mały kontracton na dwa kable sieje zakłucenia takie że coś skrzeczy jak jakiś przekażnik .
Pytanie do czego to jest potrzebne bo jak wypiąłem kable to lata normalnie
I ile to kosztuje i gdzie to zamówić , najlepiej w Poznaniu bo u mnie nie ma serwisu itp
Z góry dzięki za info
Ha dziś powształ problem do którego już doszedłem a mianowicie jak popuszczam sprzęgło to ten mały kontracton na dwa kable sieje zakłucenia takie że coś skrzeczy jak jakiś przekażnik .
Pytanie do czego to jest potrzebne bo jak wypiąłem kable to lata normalnie
I ile to kosztuje i gdzie to zamówić , najlepiej w Poznaniu bo u mnie nie ma serwisu itp
Z góry dzięki za info
- poscig
- klepacz
- Imię: Marek
- województwo: pomorskie
- Kontakt:
Zybis ten maly wlacznik przy klamce sprzegla odpowiada za mozliwosc odpalenia silnika jak zgasnie na biegu trzeba do oporu wcinac klame i rozrusznik zadziala.Jesli odlaczysz kable jezdzic bedziesz mogl.U mnie tak jest ,ze jak zapne bieg i wcisne do konca sprzeglo slychac pykanie przekaznika.Koszt okolo 20pln warto miec sprawne jesli na swiatlach zgasnie moto bedziesz musial znalesc luz aby odpalic bez tego wlacznika
-
- pisarz
Zgubiłem swój tematposcig pisze:Koszt okolo 20pln

Koszt tego małego pstryczka 100pln w Hondzie

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
wez sobie ten pstryczek wykręć i zapsikaj sprayem do styków - jest to włącznik podobny do czujnika stopu z prawej klamki - zamyka i otwiera obwód.nie ma tam żadnego potencjometru, żeby w pośrednim położeniu cos iskrzyło, więc jeśli tak sie dzieje, oznacza to zabrudzenie styków (najlepiej zapiąć na niego omomierz i pomierzyć w skrajnych położeniach opór).
bdw. kontaktron to łącznik sterowany polem magnetycznym
- rurka szklana z dwoma elektrodami.
bdw. kontaktron to łącznik sterowany polem magnetycznym

-
- pisarz
emil_sc pisze:kontaktron to łącznik sterowany polem magnetycznym - rurka szklana z dwoma elektrodami.

Dzięki za odpowiedż , jak wymienię to napiszę czy ok.

- emil
- stary wyjadacz
- Imię: Łukasz
- województwo: śląskie
wydaje mi sie, że tam nie ma przekaźnika, tylko jest dioda, a nawet dwie diody w obudowie podobnej do przekaźnika, przy których schodzą się przewody z klamki sprzęgła i czujnika luzu właśnie - coś a'la prosty sumator. Jeśli coś tam skrzeczy pod czachą, to właśnie na sumatorze może nie być styku, lub na złączu przewodów z klamki sprzegla.
a co do czyszczenia sprayem - jeśli jest w tym włączniku syf, to go wypłuczesz, widac nie jest na tyle hermetyczny, żeby sie brud nie dostał, to i wypłynie z niego co trzeba
o ile styki nie są upalone, ale dużych prądów nie ma w tym miejscu, wiec nie powinny 
a co do czyszczenia sprayem - jeśli jest w tym włączniku syf, to go wypłuczesz, widac nie jest na tyle hermetyczny, żeby sie brud nie dostał, to i wypłynie z niego co trzeba