Zerowanie prędkościomierza w trakcie jazdy

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Klepak23
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: warmińsko-mazurskie

Zerowanie prędkościomierza w trakcie jazdy

Post autor: Klepak23 » sob 18 kwie 2009, 19:42

Witam,
Mam mały problem z prędkościomierzem. Co jakis czas mam sytuację że przy jeździe na trasie w pewnym momencie na liczniku prędkościomierza pojawia się 0 i "wiem że nic nie wiem". Sytauacja wraca do normy kiedy się zatrzymam i uruchomię silnik ponownie problem znika. Dodam że problem dotyczy VFR V-tec 2002 czyli wyświetlacz a nie zegar. Prośba o info czy ktoś miał podbną sytuację i czy się z nią ogarną:)
Z góry dzięki.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » sob 18 kwie 2009, 19:54

zacznij od wymontowania czujnika obrotów pokrywa na zębatce zdawczej tam jest przykręcony na dwie śrubki wyjmij go i sprawdź czy ten element który zazębia się z łbem śruby nie jest wytarty lub cofnięty ,najlepiej lekko podważ śrubokrętem żeby wysunął się trochę z osi tak ok 3-5 mm zakładając obracaj tylnym kołem aż wskoczy na swoje miejsce ten element i wtedy dokręć powinno pomóć jeżeli nie to wypadałoby sprawdzić sam czujnik czu podaje impulsy jest to czujnik hala wiec jako kontrolko używaj wskażnika diodowego żeby nie uszkodzić samego czujnika ;-)
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
Klepak23
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: Klepak23 » sob 18 kwie 2009, 20:06

Dzięki. A czy idąc tym tropem moge również założyć że ta sama przyczyna wpływa na przekłamanie prędkości?

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Post autor: PETER » sob 18 kwie 2009, 22:44

oczywiście a i przebieg też
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

ODPOWIEDZ