wiekość napięcia w róznych miejscach

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
piw9001
bywalec
bywalec
Imię: Piotr

wiekość napięcia w róznych miejscach

Post autor: piw9001 » pt 02 mar 2012, 20:53

Od razu mówię, że czytałem posty o reglerach i innych. Dziś wpadłem na pomysł, żeby sobie sprawdzić to w swoim V-tecu, choć podobno tam nie ma problemów - tak czytałem.
Mam ładowanie na klemach około 13,9V przy światłach mijania, przy drogowych mniej - ale doczytałem, że to w normie.
Jak odłączyłem od reglera wtyczkę 5 pinową to pomiar wykazał 19V - o tym nic nie znalazłem czy tak ma być.

Może ktoś mi wyjaśni jak to jest :) Jak silnik pracuje i wtyczka 5 pin jest podłączona to ładowanie jest dobre. Jak się wtyczkę odłączy to pomiary na wtyczce są takie wysokie. Czy to dlatego, że z reglera nie jest odbierane napięcie? czy pierdziele głupoty? :oops:

dzięki za wyjaśnienia.

Awatar użytkownika
PETER
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: PIOTR

Re: wiekość napięcia w róznych miejscach

Post autor: PETER » pt 02 mar 2012, 21:45

czasami takie zabawy drogo kosztują jak jest wszystko ok to nie walcz a jeżeli już , to takie pomiary które są ujęte w serwisówce :lol:
"BO JA JESTEM NIESPOTYKANIE SPOKOINY CZŁOWIEK"

Awatar użytkownika
kiler80
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotrek
województwo: małopolskie

Post autor: kiler80 » pn 05 mar 2012, 10:27

z elektrycznego punktu widzenia - nie pierdzielisz głupot :mrgreen:
bo to prąd/natężenie powinien być mierzony w diagnozie ładowania, z różnic napięcia na zgaszonym/zapalonym silniku można wnioskować z dużym prawdopodobieństwem czy ładowanie jest czy go nie ma bez określenia jego wartości :mrgreen:

Awatar użytkownika
jtech
Imię: Jarek
województwo: dolnośląskie

Post autor: jtech » pt 06 kwie 2012, 13:11

Nie powinno się odłączać regla w czasie pracy... tyle teorii, w praktyce różnie to bywa, regulator pracuje w trybie impulsowym więc pomiar napięcia miernikiem prądu stałego średniej klasy jest zazwyczaj sfałszowany. Napięcie wyjściowe z regla to kluczowany do masy wewnętrznymi tyrystorami sygnał pochodzący wprost z alternatora trójfazowego, rolę stabilizatora (ala kondensatora) pełni w układzie akumulator, po jego odłączeniu otrzymujemy z regla nie napięcie stałe tylko impulsowe. Ogólnie rzecz ujmując roducenci deklarują że praca regla bez podłączonego akumulatora może skutkować jego uszkodzeniem.
ASO Honda Lubin - elektryka, mechanika, wierny marce :)

ODPOWIEDZ