wole wygrzac je jadąc przy różnym zakresie obrotów, w poprzedniej sztuce wygrzewałem do 2-3 wlaczen wentylatora irydowki denso i jedna mi niedlugo pozniej padla, wiec dla pewnosci wole je wygrzac porzadnie, nie wiem czy to ma sens ale bede spokojniejszy

.
a teraz wogole sie zastanawiam czy wygrzewanie ma sens
http://www.forum.motocyklistow.pl/lofiv ... 94340.html
wkleje tu cytat z odpowiedzi jaka koles uzyskal od ngk
A oto odpowiedź:
Witam Pana,
Nie ma żadnych wymogów postępowania w opisany (zapytany) przez Pana sposób, natomiast każdy użytkownik silnika spalinowego ZI, a w szczególności w motocyklu (ssanie, gaźnik), powinien postępować zgodnie z jego przeznaczeniem tzn.. jechać po uruchomieniu. Wtedy to silnik i przede wszystkim świeca zapłonowa osiąga swoją temperaturę roboczą niezbędną do uniknięcia wystąpienia nagaru. Ów nagar właśnie odłoży się na świecy, gdy wyłączymy silnik po krótkotrwałej pracy. Zasada ta obowiązuje przy każdorazowym uruchamianiu silnika.
Każda świeca, jeszcze w fazie produkcji, jest poddawana testom termicznym w piecu i dlatego też informacja o konieczności wygrzewania świecy jest nieprawdziwa i nie jest to wymóg do właściwego funkcjonowania świecy zapłonowej.
Pozdrawiam,
Jacek Gryboś.
NGK SPARK PLUG EUROPE GMBH
Przedstawicielstwo w Polsce