Brak iskry VFR RC26 '87r

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
PSK
Imię: Piotr
województwo: łódzkie

Brak iskry VFR RC26 '87r

Post autor: PSK » ndz 22 mar 2026, 18:23

Cześć. Historia tematu/usterki jest taka. W zeszłym sezonie miałem wyciek i mały pożar na pomoce paliwa. Przypaliło mi wtedy kostki ze strato do regulatora napięcie, te trzy fazy. Wyrzuciłem kostki i zlutowałem przewody, działało to. Zimą jeszcze w zeszłym roku skoczyłem do garażu odpalić moto, a że pogoda była spoko to zrobiłem małe kółeczko "wkoło bloków". Coś mnie tknęło żeby sprawdzić ładowanie, miernik pokazał 11,5 więc brak ładowania, regulator był tak gorący że ciężko było go dotknąć. Odstawiłem temat do wiosny. Zamontowałem nowy regulator, naładowałem akumulator, kręcę a tu nic. Sprawdziłem iskrę na dwóch ostatnich cylindrach i okazało się że jej nie ma. Sprawdziłem czy prąd dochodzie do cewek, był. Przejścia przez instalację też były. Bezpieczniki i bezpiecznik główny też są ok. Moje podejrzenia padły na moduł zapłonowy, jak mam sprawdzić czy to napewno on, co jeszcze sprawdzić, i czy lepiej szukać jakiegoś zamiennika/używki, albo stary oddać do regeneracji.

Awatar użytkownika
mictom
klepacz
klepacz
Imię: Tomek
województwo: podkarpackie

Re: Brak iskry VFR RC26 '87r

Post autor: mictom » ndz 22 mar 2026, 18:50

Może spróbować cewki podmienić

Awatar użytkownika
diimon
klepacz
klepacz
Imię: Adrian
województwo: śląskie

Post autor: diimon » ndz 22 mar 2026, 18:51

Iskra na pierwszych jest więc podmień cewki czy iskra pojawi się na tylnych.

PSK
Imię: Piotr
województwo: łódzkie

Post autor: PSK » ndz 22 mar 2026, 19:21

Faktycznie, niedoprecyzowałem. Iskry nie ma na żadnej świecy

ODPOWIEDZ