Problem z elektryka rc36 I

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » wt 20 kwie 2010, 22:30

he spoko, moim zdaniem opis brzmi mylaco-szczegolnie dla kogos bedacego na bakier z miernikiem:]
w zasadzie rozbieznosci pomiedzy maksymalnym zakresem pradu na ustawieniu V itd a zakresem na ustawieniu ...A jest na tyle duzy, ze stwierdzenie " zakres do 10A" chyba tu nie powinno pasc-w pierwszym przypadku wrecz sa mA a nie A wiec moze lepiej byloby o tym wspomniec nawet nie operujac liczbami

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » wt 20 kwie 2010, 22:48

Dlatego wspomniałem, że nie ma sensu pisać takich rzeczy na forum, bo każde urządzenie jest inne. Emil najwyraźniej korzysta z najprostrzego multimetru, w którym są trzy gniazda:
1. COM,
2. V,Ohm, mA
3. 10A.
Ciutkę bardziej zaawansowane konstrukcje mają już 4 wejścia:
1. COM,
2. V, Ohm, i inne
3. mA,
4. 20A.

Wartości prądów przykładowe.

Jeszcze trochę i zmienimy tytuł wątku na "Miernictwo w pytaniach i odpowiedziach" :mrgreen:
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » wt 20 kwie 2010, 23:16

Yaco pisze:
Jeszcze trochę i zmienimy tytuł wątku na "Miernictwo w pytaniach i odpowiedziach" :mrgreen:
mysle, ze niejednej osobie by sie przydalo:]

zaraz bym sie pochwalil znajomocia definicji bledu paralaksy:]
to chyba jedyne co pamietam z miernictwa choc nijak ma sie do elektronicznych miernikow:]

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 20 kwie 2010, 23:24

kozaki, napisałem w taki sposób, bo nie wiem czy autor na tyle zna sie na mierzeniu.

jak już, powiedzcie mi, na oscyloskopie napięcie zmienne mierzycie na AC czy DC, i dlaczego :D?

Yaco, może być wejście na sondę w.cz. lub inny termometr ;) ale nie o miernikach tu piszemy :D

majki90
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: majki90 » śr 21 kwie 2010, 00:56

Witam,
Po przemyśleniu całej sytuacji postanowiłem odizolować wiązkę biegnącą od alternatora po regulator i okazało sie że przyczyną tych wszystkich cudów były mocno upalone kable (żółte) które stykając sie dawały zwarcie i powodowały brak ładowania oraz grzanie sie regulatora.
Niezaszkodziło jednak bo sprawdziłem prawie wszystkie podzespoły elektryczne w motorze i wiem że są w 100 % sprawne. Wszystko wróciło do normy, dziękuje bardzo za pomoc :) P.S.poszukuje prawej bocznej owiewki do rc36 I, jeśli miał by ktoś prosze o wiadomość.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Yaco
klepacz
klepacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: Yaco » śr 21 kwie 2010, 06:45

emil pisze:...
jak już, powiedzcie mi, na oscyloskopie napięcie zmienne mierzycie na AC czy DC, i dlaczego :D?
...
A co dokładnie chcesz zmierzyć? Amplitudę czy składową stałą?
emil pisze:...
Yaco, może być wejście na sondę w.cz. lub inny termometr ;) ale nie o miernikach tu piszemy :D
A także 64-stykowe wejście analizatora stanów logicznych. Możemy tak wymieniać bez końca, tylko po co? Mała kto z nieelektroników dysponuje multimetrem droższym niż 100pln.

Sorry, ale do quizów mamy inny dział. :???:
Proszę moda wyczyszczenie tematu bo zrobił się śmietnik...
Leję na rzędówki, single i śmierdzące cwajtakty...
Od dzisiaj jeżdżę jak rzodkiewka

ODPOWIEDZ