czy to regulator? problem z ładowaniem

Macie problem z elektryką VFR? Zapraszam tutaj
Awatar użytkownika
mikiet
bywalec
bywalec
Imię: Michał
Kontakt:

czy to regulator? problem z ładowaniem

Post autor: mikiet » wt 06 kwie 2010, 18:30

hej,
problem nie dotyczy VFRy, lecz SVki z 99roku.
Chciałem Was zapytać o radę, bo chyba na reglerach to się znacie:)
No to opiszę mój problem, z którym zmagam się jakiś czas.
Kupiłem motocykl w lipcu i chyba już wtedy był ten problem.
Po przejechaniu ok 200km bateria tak jakby się rozładowuje. Na razie zdarzyło mi się to 3 razy, a przejechałem prawie 900km, więc niewiele. Aku wymieniłem, bo myślałem, że jest niesprawny. Kupiłem niezbyt wysokiej klasy (kosztował jakieś 120zl), ale wcześniej była varta i było to samo.
Objawy są takie:
wyjeżdżam motocyklem po zimie odpalając motocykl od samochodu kablami. Przejechałem się z 20km i dostawiłem moto na 2 tygodnie. Potem odpaliłem, przejechałem i odstawiłem na kolejny tydzień. Teraz przez Święta zrobiłem może ze 100km. Dzisiaj stoję na światłach i nagle motocykl zgasł i nie chciał odpalić. Kontrolki przy rozruchu przygasają, światła gasną. Proszę jakiegoś faceta o pomoc, miał kable, więc dojechałem do domu. Gaszę i próbuję odpalić. NIC, cisza, jest tak jak było, czyli bateria padła.
Wydaję mi się, że jest to związane z długimi światłami, bo jak w tamtym roku jeździłem na krótkich to zostawiłem w garażu sprawny motocykl. No i w tym roku po odpaleniu z kabli dalej bateria była naładowana.
W skrócie to wygląda jak ładowanie telefonu: ładuję to działa, wyładuje się, to akumulator do wtyczki i powtarzamy proces.

Pomocy potrzebuję;)
THX

tomekv4
pisarz
pisarz
Imię: tomek
województwo: mazowieckie

Post autor: tomekv4 » wt 06 kwie 2010, 19:12

Musisz zacząć od pomiaru napięcia. Na włączonym silniku powinieneś mieć ok.14,5Volta. Przed pomiarem naładuj aku bo jak będzie mocno rozładowane to bedzie dużo pradu pobierać i napięcie może mocno spadać. Zobacz tez regulator czy jak pracuje grzeje sie troche, mocno czy jest zimny?

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » wt 06 kwie 2010, 21:15

znamy sie tylko na reglerach od vfr:]

a tak pwoaznie to uwazam, ze zanim zalozyles ten temat to powinienes troche poszukac i poczytac na forum bo inaczej co okazja cala teoria i gledzenie na ten sam temat zaczyna sie od nowa a co wazne, osoby, ktore maja najwiecej do powiedzenia w temacie moga to olac zamiast znowu sie prosukowac.
Wiem, ze kazdy przypadek moze byc troche inny ale gdybys poczytal to wiedzialbys co w pierwszej kolejnosci sprawdzic i zakladajac ten temat juz bys podal kilka istotnych w temacie informacji jak np wspomniane przez Tomka ladowanie-a skoro juz stalo sie jak sie stalo to bez odsylania do innych tematow dodam, ze wlasnie od tych pomiarow powinienes zaczac-bez swiatel, z nimi, z dlugimi jesli na nich jezdzisz, na wolnych i przy przegazowce.

Awatar użytkownika
Lex737
teksciarz
teksciarz
Imię: Wojtek
Kontakt:

Post autor: Lex737 » śr 07 kwie 2010, 14:07

1. Sprawdź napięcie ładowania, jak go nie będzie albo będzie inne niż podane (14,5V) to:
2. Sprawdź regulator napięcia czy jest dobry (na wejście powinno dochodzić chyba 20V)
3. Sprawdź czy Ci się kable nie grzeją czy nie masz gdzieś zwarcia. bo taki aku powinien dłużej potrzymać.

Awatar użytkownika
Twardy161
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: Twardy161 » śr 07 kwie 2010, 19:37

z tym napieciem wejsciowym radzilbym ostroznosc bo moze pokopac, to nie 20V.

Awatar użytkownika
robsonic
klepacz
klepacz
Imię: Robert
Kontakt:

Post autor: robsonic » pt 09 kwie 2010, 00:57

Czytaj lub opcja SZUKAJ !!! temat zmielony naście razy
fakju i fenkju... brzmi podobnie lecz za przejęzyczenie można dostać w ryja lub w mordkę :)

ODPOWIEDZ