wibracja kierownicy
- Lu
- bywalec
- Kontakt:
wibracja kierownicy
Witam wszystkich po ostatnich jazdach zauważyłem pewien problem. Jadąc prostą drogą puszczam kierownice i ona zaczyna wibrować coraz mocniej i mocniej że o mało się nie wyglebiłem. Nigdy wcześniej mie miałem takiego problemu puszczałem kierownice i moto jechało jak po torze. Może to być łożysko główki ramy? czy może coś z przednim kołem?
Motocykliści są ludźmi z jajami nawet jeśli są kobietami 

- Dresik
- klepacz
- Imię: Piotr
he he, dwa dni temu zastanawiałem sie nad tym samym..
Puszczam przy 60 i wibracje narastają.. Przy większej predkości jest jakby lepiej..
Moze opony, moze geometria.. Wystarczy minimalna odchyłka i juz beda sie pojawiały takie wibracje..
Zastanawiam sie jeszcze nad jedna rzecza.. Mianowicie - gdy puszczamy kierownice puszczamy manetke, motocykl zmniejsza prędkośc.. Myslicie ze gdyby manetka została zablokowana w jednym położeniu i motocykl poruszał by sie z jednostajna prekościa to wibracje by sie nie pojawiły? Toż to fizyka z filozofią sie przeplata
Puszczam przy 60 i wibracje narastają.. Przy większej predkości jest jakby lepiej..
Moze opony, moze geometria.. Wystarczy minimalna odchyłka i juz beda sie pojawiały takie wibracje..
Zastanawiam sie jeszcze nad jedna rzecza.. Mianowicie - gdy puszczamy kierownice puszczamy manetke, motocykl zmniejsza prędkośc.. Myslicie ze gdyby manetka została zablokowana w jednym położeniu i motocykl poruszał by sie z jednostajna prekościa to wibracje by sie nie pojawiły? Toż to fizyka z filozofią sie przeplata

-
- klepacz
- Kontakt:
teamat juz byl wiele razy poruszony , powodem moze byc : zjechana opona lub nieprawidlowa ilosc cisnienia ,luz na lozysku główki ramy(zuzyte lub nie dokrecone) ,luz na lozyskach piasty koła(po naszych drogach to nie ma sie co dziwic) ,lub zuzyte tulejki miedzy golenią i lagą(jesli moto ma spory przebieg),mała ilosc oleju w lagach lub stary olej (wymiana duzo daje nawet jesli moto nie łapie szimki). Jesli przód łapie wężyki napewno wine ponosi któryś z wymienionych przeze mnie problemów.
Pozdrawiam Seba
Pozdrawiam Seba
- Lu
- bywalec
- Kontakt:
też myśle że to łożysko główki bo oponka z przodu jest jeszcze Ok ,ciśnienie w normie. Lewa laga pociła mi się ale już nie , no ale chcę wymienić olej na gęstszy więc przy jednej robocie wymienie uszczelniacze. Mam utrudnione prace bo przez zmieniony kolektor wydechowy nie mam centralnej stopy, ale coś wymyśle. Dzięki wszystkim za zainteresowanie

- Lu
- bywalec
- Kontakt:
myśle ze nie jest sucha bo to było naprawde takie pocenie się lagi , ale i tak mam zamiar zrobić to na czasie. Dosłownie przed chwilą podniosłem przednie koło i prubowałem "szarpać " za lagi i nie wyczuwam jakichś luzów z główce ramy, nie wiem czy dobrze kombinuje , czy idzie to jakoś sprawdzić czy porostu trzeba to łozysko wymienić i wtedy sprawdzić czy szimi się pojawi??????

-
- zadomowiony
Vitaj,
Mój kumpel w VTEC-u miał także wibracje, co prawda nie tak silne jak Ty opisujesz
ale były. Wywazanie felg nic nie dało, dopiero wymiana opony przyniosła oczekwiany rezultat.
Ja bym zaczął od wyważenia i zobaczył czy jest lepij niż wywalac kase na nowego kapcia.
pozdr.
Pawel
Mój kumpel w VTEC-u miał także wibracje, co prawda nie tak silne jak Ty opisujesz

Ja bym zaczął od wyważenia i zobaczył czy jest lepij niż wywalac kase na nowego kapcia.
pozdr.
Pawel
VEE-Four For ALL !!!!