[S] Sprzedam MZ ETZ 251, rok prod. '90

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

[S] Sprzedam MZ ETZ 251, rok prod. '90

Post autor: emil » pt 24 sie 2012, 00:09

Jak w temacie, zakupiłem niecały rok temu z myślą, że fajnie będzie czasem coś podłubać i mieć na co popatrzeć, niestety na chęciach się skończyło..
Motocykl w fajnym stanie, w tym roku odpaliłem ją aż raz, na wiosnę, stoi i łapie kurz z garażu, a szkoda mi jej, bo może ktoś akurat takiego sprzęta szuka. Dokumenty kompletne na mnie, przegląd do maja, oc do lutego.

Opony 2008, praktycznie bez śladów zużycia, prawłaściciel motocykla jest naszym forumowiczem, więc też coś na jej temat może powiedzieć.

Etla ma założony zapłon iskrowy, powinien być moduł i zapłon elektroniczny, ale widać ktoś go po drodze zmienił, pewnie z racji ładowania, którego nie było, ale założyłem regler z poloneza i od 2tys. obr. daje 14,4V :)

Jakbym miał sobie ten motorek zostawić, to napewno rozebrałbym silnik, dla świętego spokoju. Uszczelki to żaden koszt, do tego parę łożysk i uszczelniaczy, ale wiem co mam.

Od zakupu zrobiłem na niej może z 500km? Przyjechałem nią z Raciborza - ok 100km, a potem byłem w Gliwicach - również 100km, reszta po okolicy, parę razy udałem się na leśne ścieżki rowerowe, bo lekki sprzęt fajnie się tam prowadzi, ale bez żadnych szaleństw.

Szkoda mi jej, żeby stała i rdzewiała - może znajdzie się jakiś pasjonat? Jeśli nie, dzieci mi nie płaczą, może sobie dalej stać :)

Cena do lekkiej negocjacji 2300zł, ale polecałbym przyjechać po nią lawetą, bo ręki nie daję sobie uciąć, czy coś po drodze nie padnie - jak ktoś miał etlę, wie, że komplet narzędzi musi być na aku :D

Dodam do niej oleje i wszelakie części, które się walają. Zakupiłem oryginalny gaźnik 30n3-1, bo ktoś założył z etz250 i już był tak wytarty, że nie dało się ustawić obrotów, a za tego dałem coś ok 360zł u Kniazwa.

Wszelakie pytania na PW, ale pytania SENSOWNE. Jeśli nie odbieram, to znaczy, że nie mogę odebrać, więc cierpliwości ;)

Pozdrawiam!
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Marsel
pisarz
pisarz
Imię: Marceli
województwo: łódzkie

Re: [S] Sprzedam MZ ETZ 251, rok prod. '90

Post autor: Marsel » pt 24 sie 2012, 09:41

Ojejku, jak spoglądam to serducho mięknie. Miałem taką slicznotke z tym że ciachnąłem ja w czarny lakierek. Zacny sprzęt, wszyscy w tamtym okresię chcieli mieć takie cacy na swym podjeździe.
Żyć szybko, umrzeć późno ...
http://babelkowy-swiat.pl/

Awatar użytkownika
kifer
pisarz
pisarz

Post autor: kifer » pt 24 sie 2012, 09:57

A ja w tamtych czasach dysponowałem ETZ 150 w kolorze srebrnym! Pięknie było, aż się łza w oku kręci.. :cry
"Pracując ciężko po osiem godzin dziennie możesz w końcu zostać szefem i zacząć pracować po dwanaście." - Robert Frost

mlodytychy
teksciarz
teksciarz
Imię: Krzysztof

Post autor: mlodytychy » pt 24 sie 2012, 09:58

I to jest piekna historia:) aż fajnie powspominać:) Dawaj z nią na BIAŁĄ :)

Awatar użytkownika
piter-111
bywalec
bywalec
Imię: Piotr
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: piter-111 » pt 24 sie 2012, 10:15

tez taka ujeżdżałem...aż miło powspominać - kolor turkusowy - eh....to były czasy....
na wolnych obrotach to tylko gumowe osłony goleni podskakiwały....
Drogie takie sprzęty teraz...ale to już klasyka... :disagree

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » pt 24 sie 2012, 13:03

Drogie? Za tyle kupisz simsona s51 :D

Dodam tylko tyle, że etla nie stoi narazie na żadnym serwisie aukcyjnym - wystawiam tylko na forum.

pozdro!

Awatar użytkownika
piter-111
bywalec
bywalec
województwo: kujawsko-pomorskie

Post autor: piter-111 » pt 24 sie 2012, 13:11

Drogie w tym sensie że w czasach ich świetności można było je nabyć na dużo mniejsze pieniądze, i oczywiście uwzględniam spadek wartości zł. od tamtego okresu.

Swoją ETZ 251 sprzedałem po kliku latach ujeżdżania za 150 % tego co za nią dałem.
Dzisiaj musiałbym wołać z 2,5 tys. :)

Ale to chyba dobry obrót sprawy...choć trochę dobrej historii ocaleje w rękach pasjonatów :)

Awatar użytkownika
Stuwka
klepacz
klepacz
Imię: Konrad
województwo: małopolskie
Kontakt:

Post autor: Stuwka » pt 24 sie 2012, 20:05

Panowie to jest GIEŁDA. Więc :offtopic
RC 36 II 96r.

Obrazek

Żyje się po to, by latać na moto i czasami dla śmiechu postrzelać z wydechu : )

Co mogę powiedzieć o użytkownikach forum ?
yes we can!!

Głośno mówie i Głośny mam wydech, krótko mówiąc jestem z Południa czyli Góral nisko pienny :)

waclv
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: waclv » sob 25 sie 2012, 16:04

W takim razie dodam tylko żeby nie było więcej spamowania, że to ja byłem tym prawłaścicielem mz-ki i w 2008-2009 roku dokonałem jej kompletnego remontu.
Niestety poprzedni właściciel przed emilem z Naszego forum, któremu to ja sprzedałem ten pojazd podmienił parę rzeczy w niej-jak choćby ten zapłon elektroniczny.
Jednak sprzęt jak najbardziej godny polecenia, gdyż na tamten czas miała zrobione wszystko, łącznie z wymianą jakże newralgicznego punktu w mz jakim jest stożek sprzęgłowy i wał (wtajemniczeni będą wiedzieć, że nieumiejętne nabicie tego elementu na drugi może skutkować uszkodzeniem powierzchni przylegających do siebie i w efekcie nie ma innego sensownego sposobu jak ponowna wymiana tych elementów).
O lakierowaniu ramy i renowacji instalacji elektrycznej i wielu innych rzeczach już nawet nie będę wspominał, ponieważ ewentualni potencjalni kupcy oglądający motocykl
u emila sami będą mogli ocenić, że był on od podstaw odrestaurowany :)
Sam gdybym dysponował teraz większa ilością czasu odkupiłbym ją spowrotem dla siebie, bo tyle ile się "naużerałem" swego czasu z tym motkiem podczas remontu,
sprawiło że przypomina mi stare dobre czasy i ogrom pracy jaki w niego włożyłem :)
A cena za ten egzemplarz jak najbardziej adekwatna i nie wygórowana w stosunku do tego co reprezentuje, jednym słowem polecam i pozdrawiam obecnego właściciela :bye

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » pn 27 sie 2012, 10:35

ogłoszenie nieaktualne - właśnie nowy właściciel jedzie na niej na Mazowsze :) niech się sprawuje, daj znać Jacek jak dotrzesz. Jak mówiłem, chyba bym się nie odważył na taką trasę na etli :)

pozdro!

jm31
pisarz
pisarz
Imię: Jacek
województwo: mazowieckie

Post autor: jm31 » wt 28 sie 2012, 08:17

Dojechałem. Walka z wiatrem i tirami niesamowita. Ale ten dźwięk silnika wybacza wszystko. Sentyment do mz sprawił, że po raz trzeci stoi u mnie w garażu obok 800fi. Na wiejskie drogi jest super. Trochę kosmetyki i będzie ok.

Awatar użytkownika
stoodent1
pisarz
pisarz
Imię: Michał
województwo: lubelskie
Kontakt:

Post autor: stoodent1 » wt 28 sie 2012, 10:29

Też miałem 251 niebieską ;)
Gdyby nie taki miękki przód to na lasy idealna

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: emil » wt 28 sie 2012, 12:35

no i ciesze się, że dotarliście w całości :) mam nadzieję, że ją jeszcze zobaczę :) niech służy.

pozdro!

Awatar użytkownika
armen1pl
pisarz
pisarz
Imię: Arek
województwo: mazowieckie

Post autor: armen1pl » wt 28 sie 2012, 13:52

Kiedyś kiedyś to był ścigacz dla ubogich ;) Jak ktoś opowiadał, że jechał swoją etka 140 to był szał hehe ;)
Najpiękniejsza muzyka to ryk silnika.

Awatar użytkownika
olo
klepacz
klepacz
Imię: Olek
Kontakt:

Post autor: olo » wt 28 sie 2012, 20:14

A mnie etla słabiła....zawias miękki jak cholera, silnik zamocowany na jakichś dwóch blachach i po jakimś czasie "wisiał" krzywo a szczytem absurdu było wspomniane sprzęgło nabite na stożku wału, bez żadnego klina i jakiegokolwiek zabezpieczenia-nigdy nie wiedziałeś kiedy sobie spadnie....masakra!
Na plus-klang silnika, o wiele "powazniejszy" niż 250 :-)
VFR-OC Poland, South Park section, MTZ sub-section :-)

ODPOWIEDZ