Ceny paliw

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » pn 20 gru 2010, 16:42

VFRKrzysztof pisze: A na co miałem odpowiedzieć? Na zaszufladkowanie mnie jako wyznawcy Adama M?
Nie szufladkuję, tylko akurat tego typu podejscie jest dosyć charakterystyczne dla wspomnianego środowiska, dlatego mi się skojarzyło. Oczywiście nie ma ono jednak na nie monopolu. Czy jestes wyznawcą, nie wiem, Twoja sprawa :)
VFRKrzysztof pisze:Na to ty zmieniłeś temat i uchyliłeś się od odpowiedzi na pytanie, jakimi metodami Sakowicz odmóżdża swoich wyznawców.
Nie uchyliłem , tylko nie mam na ten temat nic do powiedzenia. Akurat nie czytywałem artykułów Sakiewicza, więc siłą rzeczy nie mam danych - nie wiem, czy odmóżdża, czy nie, a jeśli , to jakimi metodami. Natomiast tak, jak wspomniałem, wypowiedzi na forum pod artykułem naprawdę nie mogą być traktowane jako reprezentatywne dla ogółu czytelników.
Nadal jednak twierdzę, że akurat ten temat nie ma zbyt wiele wspólnego z poruszonym w wątku.

A o cenach benzyny w znaczącym stopniu decydują podatki. Ale nie uważam bynajmniej tego za winę obecnego rządu (w sensie, że tylko oni), jest to niestety stan ciągły, tak było, jest i zapewne jeszcze długo będzie, niezależnie od ekipy.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » pn 20 gru 2010, 17:53

Krzysztof - Ty to chyba powaznie masz zboczenie na punkcie tuska.
I:
TAK, WYSOKIE CENY PALIW TO WINA TUSKA I PO. Podobnie jak w poprzednich latach winnym bylo Pis z kaczynskim, sld z millerem, aws i ch** wie kto tam jeszcze - to jest FAKT, z ktorym nie mozna polemizowac. To od ekip rzadzacych zalezy czy bedzie vat i akcyza na paliwo czy ich nie bedzie!
Cala reszta nie jest wazna - apropo postow Piotra, z calym szczunkiem do Twojej wiedzy oczywiscie. Jasne, mozna to rozpatrywac w skali mikro, ale jaki to ma sens gdy ponad polowe ceny benzyny stanowia podatki? Co zmieni kupno ropy o 5% drozej/taniej?
Wg mnie jestesmy piz*y i tyle. My - kierowcy. Jestesmy najwiekszym elektoratem wyborczym w tym kraju a i tak kolejne ekipy wala nas w dupe i nie mamy jaj zeby to zmienic. Niech kazdy z was sie zastanowi ile by kasy zostalo w portfelu gdyby placil za benzyne 2zl. Smialo - policzcie.
Wiem ze sa ludzie lubiacy byc waleni w dupe w zamian za tzw "swiety spokoj" - nazywam ich nieudacznikami, w imie wlasnej wolnosci zgadzaja sie byc okradani i oklamywani. To ludzie, ktorzy wola zyc PRZECIETNIE ale nie musiec samodzielnie myslec o zdrowiu, emeryturze, nauce wlasnych dzieci itp. Robi to za nich panstwo, a w zamian oni (a dzieki demokracji rowniez MY, bo w koncu wiekszosc decyduje o mniejszosci) wystawiaja dupe na kazde zawolnie wladzy, wladzuchna sciaga spodnie i jazda. Smutna prawda. Przez takich idiotow kraj schodzi na psy.

PS Nie mam zadego urazu do tuska, jest dla mnie takim samym socjalista jak kaczynski, miller, kwasniewski, buzek, giertych, lepper itd - wszystkich ich bym najchetniej powiesil ale trzeba im oddac jedno - zarobieni sa, dzieki idiotom na nich glosujacym ustawili sie na reszte zycia. Brawo!
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Fred
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: .

Post autor: Fred » pn 20 gru 2010, 18:35

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95 ... ymana.html

Wisienka na torcie

Ciekawe czy podczas anulowania umów Państwo nie płaci kary potencjalnym wykonawcom?

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marcinskc » pn 20 gru 2010, 18:45

binio pisze:Krzysztof - Ty to chyba powaznie masz zboczenie na punkcie tuska.
I:
TAK, WYSOKIE CENY PALIW TO WINA TUSKA I PO. Podobnie jak w poprzednich latach winnym bylo Pis z kaczynskim, sld z millerem, aws i ch** wie kto tam jeszcze - to jest FAKT, z ktorym nie mozna polemizowac. To od ekip rzadzacych zalezy czy bedzie vat i akcyza na paliwo czy ich nie bedzie!
Cala reszta nie jest wazna - apropo postow Piotra, z calym szczunkiem do Twojej wiedzy oczywiscie. Jasne, mozna to rozpatrywac w skali mikro, ale jaki to ma sens gdy ponad polowe ceny benzyny stanowia podatki? Co zmieni kupno ropy o 5% drozej/taniej?
Wg mnie jestesmy piz*y i tyle. My - kierowcy. Jestesmy najwiekszym elektoratem wyborczym w tym kraju a i tak kolejne ekipy wala nas w dupe i nie mamy jaj zeby to zmienic. Niech kazdy z was sie zastanowi ile by kasy zostalo w portfelu gdyby placil za benzyne 2zl. Smialo - policzcie.
Wiem ze sa ludzie lubiacy byc waleni w dupe w zamian za tzw "swiety spokoj" - nazywam ich nieudacznikami, w imie wlasnej wolnosci zgadzaja sie byc okradani i oklamywani. To ludzie, ktorzy wola zyc PRZECIETNIE ale nie musiec samodzielnie myslec o zdrowiu, emeryturze, nauce wlasnych dzieci itp. Robi to za nich panstwo, a w zamian oni (a dzieki demokracji rowniez MY, bo w koncu wiekszosc decyduje o mniejszosci) wystawiaja dupe na kazde zawolnie wladzy, wladzuchna sciaga spodnie i jazda. Smutna prawda. Przez takich idiotow kraj schodzi na psy.

PS Nie mam zadego urazu do tuska, jest dla mnie takim samym socjalista jak kaczynski, miller, kwasniewski, buzek, giertych, lepper itd - wszystkich ich bym najchetniej powiesil ale trzeba im oddac jedno - zarobieni sa, dzieki idiotom na nich glosujacym ustawili sie na reszte zycia. Brawo!
Święte słowa!!! Podpisuję się pod tym dwoma rękoma!!!
Zawsze tak było, że kierowcy to są dojne krowy, które można doić do oporu. Większy deficyt w budżecie? No problem kierowcy pokryją przecież mają samochody/motocykle czy też inne zabawki tzn mają hajs, który można od nich wysępić!!!
Co do cen ropy to również zgadzam się z biniem. Z linków, które Piotrze podałeś wynika iż w ciągu 15 ostatnich notowań rosyjska ropa była tańsza od zachodniej o maks niespełna 5 USD za baryłkę czyli jeśli przyjąć średnią ok 90 USD za baryłkę stanowi to jakieś niespełna 5% (nie rozdrabniając się). Jeżeli wierzyć wykresom, które podał binio, że w każdym litrze paliwa kosztujacym niedawno 4,59, 1,54 to koszt ropy, różnica rzędu 5% za baryłkę w jakim stopniu wpłynie na cenę owego litra np PB95?
Przypominam, iż w szczycie hossy na rynku surowców cena za baryłkę ropy została przez spekulantów wywindowana do ponad 149 USD by później spaść z hukiem na 30 USD i wtedy płaciliśmy za litr PB95 ok 3,2-3,4 (marzec 2009).
Teraz mamy ok 90 USD za baryłkę i płacimy więcej za litr paliwa niż w momencie wspomnianego wyżej szczytu.
Aha jeszcze jedno rząd obiecał, że wzrost podatku vat nie wpłynie na cenę paliwa... Zobaczymy... Chyba, że Święty Mikołaj albo może Dziadek Mróz pokryje różnicę w cenie.
A tymczasem nowa cena LPG na mojej stacji 2,62. Podsumowujac w ciągu dwóch tygodni 3 podwyżki cen gazu zaczynaliśmy od 2,40 kończymy na 2,62. Ciekawe co dalej...

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » pn 20 gru 2010, 21:32

Problem chyba w tym, że ten wielki elektorat kierowców nie chciał nigdy zaufać Januszowi Korwinowi :evil:
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » pn 20 gru 2010, 21:43

Janusz Korwin sam sobie winien. Z jednej strony mówi trochę rzeczy, z którymi mogę się zgodzić, a z drugiej takie, które sugerują, że inteligencja (z pewnością posiada ją w całkiem niezłej ilości) oderwała go od rzeczywistości. Poza tym sprawia wrażenie człowieka nie do końca zrównoważonego. Dlatego Korwinowi jako człowiekowi tez bym kraju nie powierzył :) Co nie znaczy, że część jego postulatów nie byłaby warta wprowadzenia.

Co do podatków, to tak naprawdę nie drażni mnie ich wysokość, tylko sposób wydatkowania pieniędzy.

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: eater » pn 20 gru 2010, 23:36

adjar pisze:Co do podatków, to tak naprawdę nie drażni mnie ich wysokość, tylko sposób wydatkowania pieniędzy.
Adaś, a nie lepiej byłoby zredukować podatki choćby po to, żeby nie płacąc ich wydatkować pieniądze z własnym widzimisię?

Problem podatków jest taki, że nigdy pieniądze pochodzące właśnie z podatków nie mogą być wydane tak, aby społeczeństwo w całości było zadowolone.
Terror Mechanicznej Pomarańczy!

Potrzebujesz części do moto w dobrej cenie? Pytaj! :)

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » wt 21 gru 2010, 07:06

ppamula pisze:Wiadomo że giełda działa z ogromnym opóźnieniem. Teraz kupuje się ropę która będzie dostarczona za 8 do 10 miesięcy.
Niet ;)

1 - sytuacja na rynkach wyprzedza gospodarkę o 6-9 miesięcy,
2 - cena giełdowa danego instrumentu dyskontuje nie tylko wszystkie obecne dane, ale również przyszłość (choćby przez spekulacyjne zmiany cen związane z oczekiwaniami inwestorów),
3 - na giełdzie raczej nikt nie kupuje ropy. Nie przytoczę dokładnie statystyk, ale obecnie ok. 90-95% kontraktów terminowych (jak np. na ropę) ma na celu nie kupno danego surowca, lecz ZABEZPIECZENIE zawartego kontraktu z dostawcą (które swoją drogą jest tańsze od ubezpieczenia towaru/tranaskcji w TU). Do tego dochodzą pozycje spekulacyjne i inne.

Dobrym przykładem przeciwko tezie o opóźnieniu giełdy jest polski LOT i jego estymacje dot. cen ropy, ryzyka i zabezpieczeń. Przez długi czas byli z palcem w nosie.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Post autor: ppamula » wt 21 gru 2010, 10:56

Rozan pisze:na giełdzie raczej nikt nie kupuje ropy
o kupowaniu ropy która będzie dostaczona za wiele miesięcy na giełdzie surowców usłyszałem wypowiedź z ust jakiegoś specjalisty rynku paliw. Zresztą specjalizowane portale udostępniają platformę do handlu surowcami szczególnie energetycznymi. Powyżej gdzieś jeden z takich portali przytoczyłem.
Ostatnio zmieniony wt 21 gru 2010, 11:22 przez ppamula, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » wt 21 gru 2010, 11:07

binio, a jak sobie wyobrażasz zjednoczony front kierowców by zmusić sejm do obniżenia akcyzy na paliwo?
Przez wstrzymanie sie od zakupów?
Nie wiem ile pojazdów albo raczej jaka częśc zużywanych paliw idzie na transport towarów i usługi bo może nas prywatnych użytkowników pojazdó jest mniejszość?. Otóż wydaje mi się, że przewoźnicy i transport biznesowy to leje na tą cenę bo i tak co zostanie ustalone to wliczają w koszt towaru końcowego albo usługi.
A my prywatni jesteśmy zbyt słabi.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » wt 21 gru 2010, 11:21

ppamula pisze:binio, a jak sobie wyobrażasz zjednoczony front kierowców by zmusić sejm do obniżenia akcyzy na paliwo?
a wiec tak: przychodzi dzien wyborow, KAZDY kierowca idzie do lokalu, pobiera karte do glosowania, zakresla krzyzyk przy UPR i JKM i po sprawie :)

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: ppamula » wt 21 gru 2010, 11:26

No w przypadku UPR to oni mogli by zrobić taki ruch z akcyzą. KM jest do tego zdolny. Ale, jak to sie mówi, mają za krótką ławkę, czyli podejrzewam, że nie mają tyle osób zdolnych objąć stanowiska w sejmie i rządzie.

Ale to byłby przewrót gospodarczy :grin:

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: eater » wt 21 gru 2010, 11:50

ppamula pisze:Ale to byłby przewrót gospodarczy
Mam ciągle nadzieję, że do takiego dojdzie.
binio ma rację, kierowcy to mega potężny elektorat. Zaskakujące jest to, że narzekając na ceny paliwa niewielka ilość kierowców zastanawia się dlaczego sątak wysokie, na co idą pieniądze z tych podatków, kto jest ustanowil?

Może przydałaby się kampania społeczna pt. "dlaczego paliwo jest tak drogie?" Hmmm?

Uświadomieni kierowcy mogą zachować się zupełnie inaczej w kolejnych wyborach jak dotychczas.

[ Dodano: |21 Gru 2010|, o 12:21 ]
BTW - jest pomysł.

Stworzyłem stronę na Facebooku:
Dlaczego paliwo jest tak drogie? - Facebook

Zapraszam do "lubienia" i wymiany poglądów na ten stan rzeczy.

W kupie siła. ;) Więc może warto pokazać ludziom o co biega z tymi cenami.
binio, jako, że masz chyba lekko liberalne poglądy - nie chciałbyś od siebie czasami czegoś tam napisać? ;)

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz

Post autor: binio » wt 21 gru 2010, 14:25

eater pisze:binio, jako, że masz chyba lekko liberalne poglądy
lekko liberalne? :mrgreen: w dziedzinie gospodarki jestem anarchista :)

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: eater » wt 21 gru 2010, 15:03

binio pisze:
eater pisze:binio, jako, że masz chyba lekko liberalne poglądy
lekko liberalne? :mrgreen: w dziedzinie gospodarki jestem anarchista :)
Alleluja! :twisted:

ODPOWIEDZ