zdalny wyłącznik/włącznik

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz
Imię: Patryk
województwo: warmińsko-mazurskie

Post autor: scibor » wt 16 lis 2010, 21:55

kamil grudziadz pisze:a inni jak maja to rozwiazane,moze gdzies u sasiada podejrzysz?
cala okolica ma standardowe rozwiazania bo nie musi uwzgledniac metrowych rogow szkockiego bydla i geniuszu konikow polskich....

a co do przetwornicy... wszyscy mi mowili ze sie nie da, ale zaryzykowalem i u mnie dziala:)

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » wt 16 lis 2010, 22:04

hmmm a przez wi-fi? 500m bez bloków i innych fabryk powinno dać radę, tyle że to znowu trzeba by stawiać jakis wyłącznik sterowany przez router czy AP.

albo walkie talkie dla dzieci - 500m dadzą radę. Kumpel zrobił kiedyś układ na bodajże tyrystorze, który wyłączał światło w pokoju, wyzwalany był.. klaśnięciem - podłączył mikrofon, zestroił na taką częstotliwość. Tyle że to wszystko wymaga pracy, czasu i pojęcia, do tego ma być niezawodne, a niekoniecznie będzie tanie :|

a może jakiś tani alarm np motocyklowy? zamiast syrenki podłączyć silnik i prowadnicę do wyłączania/włączania esa?? alarmy są od 50zł, reszta to kombinacje ;) bo mi się wydaje, że z centralki do syreny podawany jest sygnał ciągły stały, syrena dopiero zawiera generator i se wyje, więc można by coś tym sygnałem zasilić.

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » śr 17 lis 2010, 08:16

Ja tam elektronikiem nie jestem ale weź starą komórkę , dolutuj kabelki od dzwonka ( zamiast ) do wyłącznika z doda-elektroda.pl sterowanego napięciem , jakie podaje telefon na dzwonek Wsadzisz mu startera heya za 5 zeta i numer jest aktywny ze 3 miechy . Zadzwonisz - wyłączy znowu zadzwonisz - załączy ( zasięg ogólnoświatowy raczej )

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » śr 17 lis 2010, 19:56

Fazerku TY dobrze kombinujesz ;-) no i ten zasięg....

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz

Post autor: scibor » czw 18 lis 2010, 06:22

Fazer72 pisze:Ja tam elektronikiem nie jestem ale weź starą komórkę , dolutuj kabelki od dzwonka ( zamiast ) do wyłącznika z doda-elektroda.pl sterowanego napięciem , jakie podaje telefon na dzwonek Wsadzisz mu startera heya za 5 zeta i numer jest aktywny ze 3 miechy . Zadzwonisz - wyłączy znowu zadzwonisz - załączy ( zasięg ogólnoświatowy raczej )
Tez o tym myslalem. Czy mozesz mi podac konkretny przyklad takiego "wylacznika sterowanego napieciem"? W postaci linku na przyklad?
Heyah u mnie bez sensu, skoro na okraglo mam aktywna druga komorke w Erze - no bo mam przez nia internet... i tylko Era ma u mnie zasieg:D

Fazer72
pisarz
pisarz
Imię: Grzegorz

Post autor: Fazer72 » czw 18 lis 2010, 09:43

Rozmawiałem z gościem , który produkuje to http://moto.allegro.pl/automatyczny-wyl ... 02286.html .On robi na zamówienie różne rzeczy .....
Mówi , że nie ma problemu z wykonaniem takiego wyłącznika - prosi o więcej szczegółów czyli napięcie sterowania i jaki duży prąd ma załączać
Napisz jaki telefon chcesz adoptować ???? może łatwiej będzie podpiąć pod wibracje ...

Awatar użytkownika
scibor
pisarz
pisarz

Post autor: scibor » czw 18 lis 2010, 10:00

Nokia 3110classic

ODPOWIEDZ