Tak nie Kupuj!!!

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
Jerry
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Jurek
województwo: mazowieckie

Re: Tak nie Kupuj!!!

Post autor: Jerry » śr 23 kwie 2014, 10:26

Zając pisze:już wiem jak się ta sprawa zakończy jednak nie chce spalić tematu
Podjadą 2 czarne Bejce ? ;)
Kwestia umowy nie jest aż tak ważna, bo przepisy regulują w zasadzie obrót i jest coś takiego jak zapisy umowne nie ważne z mocy prawa, tzn. na umowie można sobie wpisać co się człowiekowi żywnie podoba, ale tak czy siak jest mimo to chroniony prawnie w razie jakichś tam okoliczności. Jeśli ktoś chce coś kupować to najuczciwiej jest ściągnąć umowę z jakiegoś portalu samochodowego i wypełniać wzór na miejscu z drugą stroną. Ja zawsze jadę z takim wzorem i ewentualnie jeśli sprzedający ma swój, to porównujemy na miejscu...
Zaniżanie wartości - podobno chytry dwa razy traci. JA rozumiem, że to Twój kumpel i w ogóle ale Jak Kali walić państwo na podatkach to dobrze, a jak Kalego ktoś wydy... bez mydła to Kali iść do sądu (utrzymywanego z tych podatków) po sprawiedliwość... ta ri ra ri ra - Bo to je Polska właśnie.
Jak nie macie na klienta straszaka, to "uczciwie" odda 5 K i po sprawie.

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz
Imię: Dariusz
województwo: lubelskie

Post autor: Zając » czw 24 kwie 2014, 21:29

Jerry pisze: Jak Kali walić państwo na podatkach to dobrze, a jak Kalego ktoś wydy... bez mydła to Kali iść do sądu (utrzymywanego z tych podatków) po sprawiedliwość
To czy jesteśmy uczciwi wobec państwa to, jest to sprawą indywidualną każdego człowieka, każdy niech w sumieniu sobie na to odpowie. Ja osobiście maiłem taki przypadek jak kupiłem motka to wpisaliśmy cenę rzeczywistą, a US naliczył podatek od sumy wyższej, i co mam powiedzieć? nic po prostu zapłaciłem, nie pochwalam wpisywania zaniżonych cen, mamy też tego przykład w tym temacie, podejrzewam że jak by zaszedł do US to raczej nie zapłacił by podatku od 5 kafli tylko wyższy, więc czemu wpisał tak zaniżoną kwotę nie wiem.
Wiem jednak jak zakończy się ta sprawa (i nie chodzi tu o bejce ani też żadne inne auta), lecz mam świadomość, że gościu może sobie ten post przeczytać i wyprzedzić fakty lub odpowiednio inaczej postąpić, jeżeli się mylę to mnie popraw.
Sprawa jest trudna nawet bardzo, jak masz jakieś pojęcie o prawie to z pewnością też domyślasz się jak ta sprawa się skończy, jednak ja powiadomię o tym w terminie późniejszym (już jak pisałem wcześniej)
LWL 74HN

Awatar użytkownika
Czarnes

Post autor: Czarnes » pt 25 kwie 2014, 07:03

Sprawa wcale nie jest taka trudna, tylko kwota wpisana na umowie ją utrudniła. Jak w umowie nie ma zapisu, że moto uszkodzone i że kupujący wie o tym to znaczy, że został wprowadzony w błąd. Jednak jak Sprzedający nie będzie chciał oddać 10k to nie odda i nie ma żadnych podstaw do dochodzenia tego w sądzie. Jedynie wspomniane "2 czarne bejce" :-). Ale tu można się też zdziwić jak Sprzedajacy również ma kumpli z "bejcami".
Yamaha XJ 900 S

Awatar użytkownika
magik
klepacz
klepacz
Imię: Mathias
województwo: śląskie

Post autor: magik » pt 25 kwie 2014, 07:38

Czarnes pisze:Sprzedający nie będzie chciał oddać 10k to nie odda i nie ma żadnych podstaw do dochodzenia tego w sądzie. Jedynie wspomniane "2 czarne bejce" :-). Ale tu można się też zdziwić jak Sprzedajacy również ma kumpli z "bejcami".
Wystarczyło że by miał świadka a najlepiej dwóch którzy byli przy transakcji i poświadczą że dał 10k. Dlatego najlepiej kupować moto ze szwagrem :P heheh bokserem :P

Awatar użytkownika
emil
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Łukasz
województwo: śląskie

Post autor: emil » pt 25 kwie 2014, 09:31

..i za poświadczenie nieprawdy na piśmie wdupić siebie i szwagra. Masz racje :roll:

Awatar użytkownika
Jerry
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Jurek

Post autor: Jerry » pt 25 kwie 2014, 12:05

Zając pisze:To czy jesteśmy uczciwi wobec państwa to, jest to sprawą indywidualną każdego człowieka
Dość ciekawa teoria
emil pisze:..i za poświadczenie nieprawdy na piśmie wdupić siebie i szwagra. Masz racje

Nie tego jak się sprawa zakończy nie wie na razie nikt. Akurat jeśli o wymiar sprawiedliwości idzie, to wg. mnie pobujacie się dłuuuuuuuuuugo z udowodnieniem czegokolwiek i żeby sobie ktoś przy okazji sprawy karno - skarbowej nie zrobił.

A z tymi świadkami, to co po szwagrze, jak przy sprzedaży motocykla była żona, ojciec, teściowa i 2 kumpli sprzedającego i widzieli wyraźnie 5 K ?? Slowo przeciwko słowu.

topol
teksciarz
teksciarz
Kontakt:

Post autor: topol » pt 25 kwie 2014, 12:25

mi sie wydaje, że jak kupujący był kozak w momencie zakupu i sprytnie przyoszczędził 100zł to powinien być kozakiem do końca. jak dla mnie chociaż też zdaża mi sie być nieuczciwym ale jakoś sobie z tym radzę, oszust wydymał oszusta i koniec

Awatar użytkownika
Czarnes

Post autor: Czarnes » pt 25 kwie 2014, 14:14

magik pisze:
Czarnes pisze:Sprzedający nie będzie chciał oddać 10k to nie odda i nie ma żadnych podstaw do dochodzenia tego w sądzie. Jedynie wspomniane "2 czarne bejce" :-). Ale tu można się też zdziwić jak Sprzedajacy również ma kumpli z "bejcami".
Wystarczyło że by miał świadka a najlepiej dwóch którzy byli przy transakcji i poświadczą że dał 10k. Dlatego najlepiej kupować moto ze szwagrem :P heheh bokserem :P
Może mieć i cały autobus świadków. Na umowie stoi jak wół - 5k. Podpis jest? Jest. Widział co podpisał? Widział.
Tak jak pisał ktoś wyżej - poświadczenie fikcji na piśmie. Jako Powód będzie bardzo wiarygodny dla sądu :)
Yamaha XJ 900 S

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz

Post autor: Zając » pt 25 kwie 2014, 20:59

Jerry pisze: Zając napisał(a):To czy jesteśmy uczciwi wobec państwa to, jest to sprawą indywidualną każdego człowieka

Dość ciekawa teoria
Fakt, dość ciekawa...
Czarnes pisze:Sprawa wcale nie jest taka trudna, tylko kwota wpisana na umowie ją utrudniła
Dokładnie o to właśnie chodzi, i tym stała się dla kupującego trudna, bo nie sztuka jest zwrócić motka i odzyskać 5 kafli, a co z resztą?
A z tego co wiem to nie jest on jedynym kupującym, który wpisał zaniżoną kwotę, zdarzają się jeszcze tacy co tak robią, dlatego właśnie założyłem ten temat, by tym co nie są świadomi skutków takich czynów coś uświadomić jak ze szczęścia kupowania można wpaść w kłopoty nie tylko finansowe.
LWL 74HN

adam.ada
pisarz
pisarz
Imię: Adam

Post autor: adam.ada » pt 25 kwie 2014, 22:49

CZYSTO TEORETYCZNIE BO NIE MAM PODSTAW ABY TWIERDZIĆ INACZEJ
Postawcie się w odwrotnej sytuacji. Sprzedaliście sprawny motocykl a ktoś go uszkodził i chce go zwrócić !
Jak się zachowacie ?
Adam

Awatar użytkownika
Czarnes

Post autor: Czarnes » sob 26 kwie 2014, 06:25

adam.ada pisze: Sprzedaliście sprawny motocykl a ktoś go uszkodził i chce go zwrócić !
Jak się zachowacie ?
Tu akurat sprawa dla mnie jest oczywista. Jak coś sprzedaję, to informuję kupującego o wadach (usterkach) które są mi znane i wpisuję to na umowie. Jednak każdy kto kupuje używkę musi być świadomy, że za 1km może się coś zepsuć. Ale wtedy to już jest jego problem, bo to już jest jego sprzęt.
Czym innym jest ukrycie czegoś nam znanego (np. spawanie moto z trzech innych, ale sprzedający twierdzi "nówka funkiel, igiełka"), a czym innym zwykła awaria, która może się zdarzyć w każdej chwili.
A jak ktoś chce mieć gwarancję, to salony, komisy (niektóre) udzielają, ale to kosztuje.
Yamaha XJ 900 S

Awatar użytkownika
Miszak
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
województwo: pomorskie

Post autor: Miszak » sob 26 kwie 2014, 06:43

Każdy kij ma dwa końce. Co do wpisywania wad na umowę, to właśnie tak sprzedawałem poprzednie moto (CB 750). Na umowę wpisałem wadę w postaci dzwoniącego łańcuszka alternatora (w czasie ustalania terminu oględzin klient wiedział,że słychać łańcuszek). Moto poszło w ciągu 2 dni od wystawienia, bez żadnych problemów. Kwota na umowie taka, jaką gość zostawił za motka.
KISZCZAK
519 082 037

Gracek_01
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Gracjan
województwo: zachodniopomorskie

Post autor: Gracek_01 » sob 26 kwie 2014, 12:30

Czarnes pisze:
adam.ada pisze: Czym innym jest ukrycie czegoś nam znanego (np. spawanie moto z trzech innych, ale sprzedający twierdzi "nówka funkiel, igiełka"), a czym innym zwykła awaria, która może się zdarzyć w każdej chwili.
A jak ktoś chce mieć gwarancję, to salony, komisy (niektóre) udzielają, ale to kosztuje.
W zupelnosci sie z tym zgadzam, ale nadal nie rozumiem po co wpisywac nizsza kwote na umowie...?

Awatar użytkownika
Zając
klepacz
klepacz

Post autor: Zając » sob 26 kwie 2014, 13:56

No chyba tylko żeby zapłacić mniejszy podatek, a sytuacja się zemscila bezlitośnie.
LWL 74HN

Awatar użytkownika
ZioLek-82-
klepacz
klepacz
Imię: Marcin

Post autor: ZioLek-82- » ndz 27 kwie 2014, 08:23

No jeżeli tak to za wiele nie da sie zaoszczędzić, a na pewno nie przy kwotach rzędu 5-10tysi
Jest to z tego co kojarzę 2% od wartości nabycia.

Zaniżanie to bzdura i tak w URZĘDOWIE mają swoje tabele :evil:
nie wiemy co nas może jeszcze spotkać, nie wiemy kiedy może nas coś dopaść ..

Była:YAMAHA XJ 900 Diversion 95 /Są: HONDA CX 650 EURO 83r / HONDA VFR 800 FI 01r /

ODPOWIEDZ