Tani samochód do jazdy z rodziną

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
PBWroc
pisarz
pisarz
Imię: Paweł
województwo: dolnośląskie

Re: Tani samochód do jazdy z rodziną

Post autor: PBWroc » pt 17 lut 2012, 14:09

Popieram wypowiedz Puzona w temacie fordów.

Mam focusa 2003 - od nowości salonowej. Przebieg 330 k - nalatane w 3 lata. Od 2006 roku służy mi do wożenia się z psem na treningi. W tak zwanym międzyczasie wymienione wszytko, sprzęgło kpl. nawet 2 x. Teraz 364 000 (w 5 lat przybyło 30 tys :P ). Nawet dywaniki w oryginale od nowości. Czasem patrze na oferty w allegro pod kątem pośmiania się z "bezwypadkowych", 11 letnich focusów z przebiegami "poniżej 200 k", a z kierownicą i przyciskami bardziej styranymi niż u mnie.

Również sugeruję spoglądnięcie na focusa - tańszy w naprawie niż audi, chyba staranniejszy niż skoda. Zawieszenie - ideał od lat nie do pobicia w tej klasie samochodów. A silniki diesla 1,8 TD lub TDCi (90 lub 100 Km) nie do zdarcia (dowód - moje "wozidło"). A jak trafisz tak wyposażonego jak mój gdzie tylko skóry i navi brakuje, to masz wszystko co chcesz. Części nawet oryginały w przystępnych cenach, zamienników mnóstwo.
Z laskami jest odwrotnie niż z VTEC-iem - im mniej wałków tym lepiej
Nie będąc motocyklistą tracisz z życia tyle samo co abstynent i impotent
Prędkość moim przyjacielem - przyjaźni nie wykorzystuj nadmiernie
Prędkość nie zabija tylko nagłe zatrzymanie ...

Awatar użytkownika
husky
zadomowiony
zadomowiony
Imię: Tomek

Post autor: husky » pt 17 lut 2012, 18:42

Też ostatniego czasu miałem podobny dylemat, rodzinne małe kombi najchętniej na dieslu.
Chociaż czym nowszy technologicznie diesel tym wyższe koszty ewentualnych napraw, o wiele wyższe niż benzyny, lepiej stary klekot a to i tak zależy od naszego rocznego przebiegu.
Z Niemiec kupować tylko samemu, tam wszystkie diesle mają po 300-500tyś. przebiegu, a po przekroczeniu naszej granicy po 180tyś. każdy.
Ze względu na ewentualne koszty tak samo lepiej nie pchać się w zawieszenie wielowahaczowe, które jednak jest bardziej komfortowe od standardowego.
I tak wspomniane gdzieś wcześniej A4 czy Passat ma droższe w naprawie zawieszenie od np. Alfy 156 która po za tym jest piękniejsza. Alfa to Fiat więc ma tanie części, ale i tak są tańsze w utrzymaniu modele, np. Skoda Fabia, która jest dla mnie takim poczciwym prostym autkiem.
Focus będzie na pewno jednym z lepszych jakościowo i ma b.dobre opinie, podobnie jak Fiat Punto II po FL i Fiat Stilo w kombi, nad tymi trzema i Fabią sam się zastanawiałem.
Ciekawą opcją jest też Citroen Xantia po FL, bardzo udany model na bazie którego powstała C5ka, bardzo tani w zakupie, ma najbardziej komfortowe zawieszenie i o dziwo najtańsze w eksploatacji, a diesle są jeszcze na zwykłym kole zamachowym a nie na dwumasowym, ale trzeba się przemóc i nie naprawiać u partaczy, kiedyś miałem kilka lat XMa to była dopiero kanapa i gdyby nie sam silnik 2,5TD który był drogi w naprawach i to miałbym go pewnie do dziś :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
mobiand
teksciarz
teksciarz
Imię: Andrzej
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: mobiand » sob 18 lut 2012, 23:12

a może coś z rodziny Forda?? osobiście miałem Mondeo MK2 kombi 1.8td. W trzy lata zrobiłem nim ponad 160tys km. Był to rocznik 1999. Auto duże i komfortowe i uwierzcie mi, naprawdę bezawaryjne. Naprawiałem w nim tylko raz alternator. Kasta jest ocynkowana więc jeśli trafisz egzemplarz bezwypadkowy to z rdzą nie powinno być problemu. Nie jest to rajdówka ale bardzo oszczędny. Jeżdżąc po naszych drogach zgodnie z przepisami :) na trasie swobodnie zchodzi poniżej 5l. Sprzedałem go w rodzinie z przebiegiem ponad 300tys. i wlasciciel jest z niego bardzo zadowolony.
A ja znowu mam Mondeo :) ino juz trochę młodsze i dużo mocniejsze :)

Mówią że Ford gówno wort, :)
Ale nie każda morda pasuje do Forda :)
była VFR 750f rc36II 1996 a jest 1100xx, WFM M06 1962, WSK125 1979, Jawa 50

Jarecki2102
pisarz
pisarz

Post autor: Jarecki2102 » ndz 19 lut 2012, 00:21

Panowie, wszystko super, tylko przy zakupie za kwotę 10000zł zastanowił bym się poważnie nad kosztami utrzymania używanego disla. Nikt nie kupuje nowego disla, żeby nim jeździć 10000km rocznie. Nie każdy potrafi się obchodzić z turbinami, nie każdy leje najlepsze paliwo a nawet bym zaryzykował stwierdzenie, że większość aut nie była właściwie traktowana i przy przebiegu 200000km czasem mniej może się okazać że mamy do naprawy np:
-sprzęgło z kołem dwu masowym
-wtryski
-turbina
-filtr cząstek stałych
-itd
Każda z takich napraw to koszt +- 3000zł więc przy aucie za 10000zł to dużo. (taki mały czarny scenariusz)
W bęzyniakach naprawy mimo wszystko są zdecydowanie tańsze. W kwestii wymienionych marek jeśli chodzi o koszty utrzymania to skoda jest chyba zdecydowanie najtańsza przy w sumie nie rdzewiejącym nadwoziu.

Awatar użytkownika
adi610
klepacz
klepacz
województwo: podkarpackie
Kontakt:

Post autor: adi610 » ndz 19 lut 2012, 07:24

jeżeli focus to z silnikiem 1.8 TDDI (nie wiem jak sprawuje się benzyna)
Mondeo też miałem 2002r. 2.0 TDCI odradzam tą wersje

poszukaj np. francuza z wolnossącym dieslem
Berlingo 1.9 D peugeot 206 tym samym silnikiem Citroen Xara

Berlingo 1.9 D ma sporo zalet. Dużo miejsca, wygodne fotele, spory bagażnik.

Awatar użytkownika
husky
zadomowiony
zadomowiony

Post autor: husky » ndz 19 lut 2012, 10:19

#Jarecki2102 Jestem tego samego zdania i o tym samym pisałem, opcji zakupu benzyny i o przebiegach diesla i dlatego podałem swoje propozycję do zakupu właśnie minimalizując koszty eksploatacji.
Za około 10tyś.zł możemy kupić diesla jeszcze starego typu bez fat, itd.
W Fabii kupimy poczciwego "klekota" są modele z turbiną i bez.
Fiat np Stilo i Alfa ma super silniki JTD, do tego Fiat b.dobre opinie eksploatacyjne.
Ciekawą alternatywą jest wygodna i tania Xantia bez dwumasy i innych wynalazków w silniku.
W Polsce jest kult aut niemieckich, w szczególności VW i patrzy się jak we wszystkim przez pryzmat przeszłości, a przełom 1999/2000 przyniósł wiele zmian. Jako ciekawostka http://vwszrot.pl/index.php/archives/53 poza tym cała strona jest bardzo ciekawa.
Pozdrawiam

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz

Post autor: darecki-30 » ndz 19 lut 2012, 12:26

citroeny ,renaulty sa cynkowane jezeli nie były po dzwonie problem korozji nie istnieje :idea: scenika mozna kupic z prostym silnikiem 1.9 lub 1.9 dti prosty na zwykłej pompie i wtryskach bez dwumasy :shock: ewentualnie civik z dobra instalacja gazowa bo diesel montowany w hondzie to taki troche do d...y :disagree

Awatar użytkownika
Buła
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
województwo: świętokrzyskie
Kontakt:

Post autor: Buła » ndz 19 lut 2012, 19:11

husky pisze:W Polsce jest kult aut niemieckich
Tutaj króluje kult Pasata który dla mnie osobiście :razz2 ,a co do Renówek to ocynk miały chyba wersje po lifcie.
Wszędzie dobrze ale na VFR najlepiej :)

1Była VFR 750-90r
2.Była VFR 750-96r
3Była VFR 800FI-99r
4.Był CBR 1100 XX-1997r
5.Była VFR 800 Fi-1999 r.
6.Jest CBR 900 RR Fireblade 98 i 99r+Varadero 1000 2006

darecki-30
pisarz
pisarz
Imię: dariusz

Post autor: darecki-30 » ndz 19 lut 2012, 19:41

za 10 tys. to juz kupi po lifcie ale ocynk miały na pewno roczniki od 98 .

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: dixon » pn 20 lut 2012, 19:41

Ja po raz kolejny powiem Honda. Civic/Accord.Mam drugiego już civica VI gen. i w dodatku na gazie.
Chodzi idealnie bez żadnych problemów. I wcale nie rdzewieje. Rdzewieje wtedy gdy jest padlina i po przejściach.
Mam wielu znajomych którzy jeżdżą hondami i nie narzekają w ogóle. Samochody nie do zajechania,b.mało
awaryjne i tanie w eksploatacji i na gazie chodzą bez żadnego problemu również na Vtecu. Choć vtec to długi temat bo jest tzw. vtec-e - ekonomiczny, jak i vtec itd.itd. Jeden z kumpli, pare tygodni temu właśnie kupił accorda z 2001r. z wawy,
za 14tys. 1.8 vtec i wrzucił gaz i lata bez problemu. Inny ma aerodecka - honda civic kombi 1998r.,
1.5 vtec-e 114km, również z gazem i lata już 2 rok bez żadnych problemów, również i z rdzą nie ma żadnych problemów.
A jak nie honda to właśnie audi a4, passat. Diesla bym sobie odpuścił bo tak jak koledzy wyżej pisali, nie warto brać w takiej kwocie diesla. Będzie zajechany, a koszty przy naprawach m.in. sprzęgła, turbiny itd. będą znacznie wyższe niż w o wiele mniej zajechanych z tych lat i tańszych w serwisie, benzyniakach w których to nie ma w/w elementów.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
dixon
klepacz
klepacz
Imię: rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: dixon » pn 20 lut 2012, 19:45

Za kwotę ok.10tys. brałbym civica albo civica - aerodecka 1.5 vtec-e, który to pali w trybie ekonomicznym ok.7l benzyny, a 9l gazu. Wygodny, pakowny, dobrze wykonany, b.mało awaryjny itd.
Jest: Honda VFR RC46 '01
Yamaha WR250F '08
Yamaha FZR 600 '93
Yamaha XS400 Special '81
Honda Lead 125 '83
Vespa ET4 125 '98
Wfm 125 '61
Ex: VFR RC46 '01, Suzuki DR-Z 400 SM '04, Honda Transalp 650 '04, Awo Simson Tourist '51, MZ ES250 '61, Jawa Perak 250 '52

Awatar użytkownika
goman
pisarz
pisarz
województwo: lubuskie
Kontakt:

Post autor: goman » pn 20 lut 2012, 21:53

a ja za dychę to bym poszukał fajnej sztuki W124 :)
nie do zamordowania auto i bardzo tanie w utrzymaniu

Awatar użytkownika
Dżambo
klepacz
klepacz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: Dżambo » wt 21 lut 2012, 09:37

goman pisze:a ja za dychę to bym poszukał fajnej sztuki W124 :)
nie do zamordowania auto i bardzo tanie w utrzymaniu
za dychę nie znajdziesz fajnej W124
73 55 88
A Rh +
"...kręcić, wkręcić, uwodzić i nęcić....."
Nie jest prawdą, że człowiek przestaje się bawić bo się starzeje...
Człowiek się starzeje bo się przestaje bawić :)

waclv
teksciarz
teksciarz
Imię: Piotr
województwo: śląskie
Kontakt:

Post autor: waclv » wt 21 lut 2012, 20:47

Takie tematy zawsze są ciekawe- często są na zasadzie kto co miał, taki zachwala, ale spróbujmy obiektywnie :lol:
Wszystkie poprzednie propozycje są ciekawe, ale ja dodam z oferty mitsubishi oprócz galanta, który mimo wszystko w eksploatacji nie wychodzi najtaniej (a wiem co mówię, ponieważ codziennie w pracy widzę co się sprzedaje do samochodów z rynku azjatyckiego)
-mitsubishi carismę.
Wybór silnika pozostawiam do wyboru, ale jeśli ma być gaz to wszystkie jednostki benzynowe wyłączając silnik silnik GDI, choć on sam jak się okazuje w moim przypadku spisuje się rewelacyjnie a gazu nie miałem zamiaru zakładać :wink:

Jeśli chodzi o japońskie to polecam:
-wszystkie JAPOŃSKIE odmiany civica o oznaczeniu nadwozia np: EG.., EJ.. EK.. darować sobie za to angielskie wersje jak np wersję o oznaczeniu MB27 (niestety widać różnice w wykonaniu na niekorzyść egzemplarzy produkowanych na wyspach i nie mylić z wersjami z kierownicą po prawej stronie, tylko chodzi o kraj produkcji)
-toyota avensis pierwszej gen. Silniki bez VVt-i dobrze nadają się do gazu
-toyota corolla- jednak odmiany 5 drzwiowe nie biją na głowę urokiem
-wspomniane mitsubishi carisma, wszystkie silniki benzynowe oprócz GDI dobrze znoszą gaz, diesla raczej bym unikał ze względu na brak japońskiej jednostki wysokoprężnej i zapożyczenie jej z gamy renault.
ewentualnie galant- tu wygląd na duży plus w tym modelu w moim odczuciu, ale eksploatacja mimo wszystko trochę kosztuje
-mazda 323F o oznaczeniu nadwozia BA (raczej na nowszą wersję o oznaczeniu nadwozia BJ trochę małe fundusze), ale jeśli by się mimo wszystko to wystrzegałbym się wersji z dieslem w tym modelu, koszta przy ewentualnej awarii to naprawdę spory wydatek, a eksploatacja nie jest tania.
- z palety hyundaia można jakąś lantrę można obejrzeć- bardzo przyzwoite i tanie w codziennym użytkowaniu samochody(wygląd wiem, że też ma pewne znaczenie dlatego pozostawiam to jako ewentualność :wink: )
- ewentualnie kia rio - dość ładna stylistyka zewnętrzna jak na te lata, koszta użytkowania bardzo przyzwoite.

Jak coś mi się przypomni to dopiszę, bo to pierwsze skojarzenia tylko były i jeśli chodzi o modele azjatyckie to chętnie mogę coś jeszcze bliżej podpowiedzieć :)

Awatar użytkownika
poscig
klepacz
klepacz
Imię: Marek
województwo: pomorskie
Kontakt:

Post autor: poscig » czw 08 mar 2012, 21:19

Powiem tak..każdy chwali to co ma lub miał....
JA teraz obiektywnie odpowiem,
W tej cenie samochód z normalnym przebiegiem ok.200-250k z lat 1999-2001 z niezniszczalnym silnikiem, ładnie wyglądajacy,mało awaryjny,z pełną elektryką i bogatym wyposażeniem,złodzieje nie kradną masowo,silniki pięknie znosza gaz .....oczywiście japoński(mimo,że zawsze używałem niemieckie)..ten samochód to mazda 626 z lat 98-01 ceny nie są wywindowana jak w audi lub VW a samochód oferuje bardzo dużo...

ODPOWIEDZ