Ceny paliw

Czyli pokój z serii - "gadajcie o czym chcecie"
Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz
Imię: Krzysztof
województwo: mazowieckie

Post autor: VFRKrzysztof » ndz 19 gru 2010, 16:36

adjar pisze:Stara, ale sprawdzona i niestety skuteczna metoda redaktora Adama M., jego uczniów i wyznawców.
Przeczytaj kolego ten artykuł i komentarze:
http://niezalezna.pl/artykul/paliwa_bed ... ze/42504/1
i jako znawca metod redaktorów wyjaśnij mi, jakich metod używa redaktor Sakowicz, aby doprowadzić do takiego odmóżdżenia swoich wyznawców, że pod każdym artykułem, na jakikolwiek temat przeważają wpisy mówiące o tym, że wszystkiemu winny jest rudy.
The best is yet to come! :-)

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marcinskc » ndz 19 gru 2010, 17:06

VFRKrzysztof pisze:
adjar pisze:Stara, ale sprawdzona i niestety skuteczna metoda redaktora Adama M., jego uczniów i wyznawców.
Przeczytaj kolego ten artykuł i komentarze:
http://niezalezna.pl/artykul/paliwa_bed ... ze/42504/1
i jako znawca metod redaktorów wyjaśnij mi, jakich metod używa redaktor Sakowicz, aby doprowadzić do takiego odmóżdżenia swoich wyznawców, że pod każdym artykułem, na jakikolwiek temat przeważają wpisy mówiące o tym, że wszystkiemu winny jest rudy.
Koorwa chlopie widze, ze na punkcie rudego jestes zboczony. Uderz w stol a nozyce sie odezwa. Dla Ciebie wiekszosc gazet jest nie halo bo sa przeciw wladzy, tylko wybrani sa git majonez. A jesli pijesz do mnie z mocherami to musze Cie zmartwic ze mam wyjeeebane na koalicje i opozycje. Napisalem temat bo mnie wkooorwia ze co trzeci dzien tankuje drozej. Kilka miechow temu ropa byla po prawie 150 USD za barylke, teraz jest ok 90 USD i paliwo bije rekordy cen. Wsadz sobie Donia wnuka dziadka wermahtu i Hrabiego wnuka wschodniego szpiega, ktory na Litwie mordowal PRWADZIWYCH POLAKOW w glebokie powazanie... Nie czyta sie tylko tego co jest dla mnie wygodne. Nie patrzy sie tylko na czubek swego nosa. Licza sie fakty.A fakty sa takie, ze paliwo jest kooorewsko drogie w stosunku do zarobkow i o tym jest temat. Sory ale sie wkoooorwilem. Obronca sie znalazl...
A o Jaruzelskim, ktory zostal powolany na czlonka RBN nic nie powiesz? A o Michniku, ktory zostal odznaczony najwyzszym panstwowym odznaczeniem?
WSTYD! Sory za OT.
Wygasnie.

Awatar użytkownika
binio
klepacz
klepacz
Imię: Łukasz

Post autor: binio » ndz 19 gru 2010, 17:58

ppamula pisze:niestety nie wiem co mają wspólnego komisje śledcze z podwyżkami paliwa. Jeżeli studiowałeś ekonomie to wiesz co to takiego krzywe równowagi popytu i podaży i one krztałtują cenę paiwa jako głowny czynnik.
ma to samo co piernik z wiatrakiem :) przyczyna komisji sledczych oraz tak wysokich cen paliw jest system socjalistyczny, w normalnym panstwie politycy nie zajmowaliby sie gospodarka wiec niepotrzebne bylyby komisje sledcze itp bo najzwyczaniej w swiecie nie mieliby od kogo i za co brac lapowek itp,
a cene paliwa - owszem ksztaltuje popyt, ale jak wiesz najzajebistsza cecha wolnego rynku jest to, ze dzieki konkurencji ceny ksztaltuja sie na najnizszym mozliwym poziomie, ale nasz rzad nakladajac na paliwo podatki powoduje ze kosztuje ono tyle ile kosztuje
na ceny wszystkich produktow.
VTEC? its like a woman running away from a rapist,
makes lots of noise but dont actually get away.

"Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, power and magic in it!"

Awatar użytkownika
eater
pisarz
pisarz
Imię: Łukasz
Kontakt:

Post autor: eater » ndz 19 gru 2010, 18:08

ppamula pisze:
eater pisze:niestety taki niespodziewajki jak paliwa, zus, nfz, komisje sledcze, cba, cbś czy inne huj... co chwile będą nas dręczyć
niestety nie wiem co mają wspólnego komisje śledcze z podwyżkami paliwa. Jeżeli studiowałeś ekonomie to wiesz co to takiego krzywe równowagi popytu i podaży i one krztałtują cenę paiwa jako głowny czynnik.
Piotr, nie studiowałem ekonomii. Ale to nie ma znaczenia teraz.
Pozwoliłem sobie przytoczyć powyższe zjawiska jako typowe, reżimowe instrumenty państwa socjalistycznego. W naszym przypadku eurosocjalistycznego.

W takim państwie kwestie popytu i podaży mają drugorzędne znaczenie, gdyż ceny "moderowane" są przez rząd. Zwróć uwagę na składniki ceny paliwa, przytoczone przez binio. Gdyby były wprost zależne od popytu i podaży, to cena paliwa 95 wynosiłaby nieco ponad 2 złote. Pozostałe składniki to podatki, które konieczne są do zalepienia braków budżetowych, które są wynikiem takiej, a nie innej polityki gospodarczej. A tu wracamy do ZUS, KRUS, pomocy społecznej, refundowanej komunikacji miejskiej.

Temat rzeka... jednak z całą pewnością muszę stać na stanowisku, że cena paliwa jest akurat najmniej zależna od rynku, gdyż ten nie jest po prostu wolny.
Terror Mechanicznej Pomarańczy!

Potrzebujesz części do moto w dobrej cenie? Pytaj! :)

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz

Post autor: VFRKrzysztof » ndz 19 gru 2010, 19:40

marcinskc pisze:Koorwa chlopie widze, ze na punkcie rudego jestes zboczony.
Nie jestem zboczony na punkcie rudego. Jestem zboczony na punkcie tropienia sakowiczowych i sakowiczopodobnych kłamstw i insynuacji. I jak je znajdę to natychmiast się odzywam. A znalazłem:
marcinskc pisze:Jakos nigdzie w mediach nikt nie mowi o cenach paliw.
To jest kłamstwo. I gazeta michnikowa, i gazeta sakiewiczowa, i inne gazety o tym pisały.
marcinskc pisze:Masakra jakas!!!!! Chcialo sie rudego to teraz mamy :/
To jest insynuacja, że wzrost cen paliw to sprawka rudego. Insynuacja równie bzdurna i obrzydliwa, jak wcześniejsze kłamstwo.
marcinskc pisze:A fakty sa takie, ze paliwo jest kooorewsko drogie w stosunku do zarobkow i o tym jest temat.
Temat o tym jest, ale rozpoczęty postem jakby skopiowanym z gazety sakowiczowej, takim typowym rydzykowo-sakowiczowym zatruwaczo-ogłupiaczem. Ja takie rzeczy czytam codziennie w gazecie sakowiczowej i dzienniku rydzykowym. Samolot się rozyebał - winny rudy, paliwo drożeje - winny rudy, śnieg pada - winny rudy, pociągi opóźnione - winny rudy, Kaczyńskiego pochowali na Wawelu - spisek rudego i Dziwisza. I nawet mnie to już nie wkurza. Żal mi tylko tych ludzi, którzy w to wierzą. W Polsce jest wielu biednych ludzi, ponieważ jest wielu sprytnych ogłupiaczy, takich kaczyńskich, macierewiczów, glempów, dziwiszów, sakowiczów, czy rydzyków, którzy mówią, że państwo się wali, a winny jest rudy, układy, szara sieć i inne wrogie, obce siły. I taki biedny człowiek, który tym ogłupiaczom wierzy, nie robi niczego, żeby poprawić swój komfort życia, bo nie wierzy, że z tymi wrogimi siłami wygra. I o to tym ogłupiaczom chodzi, żeby było jak najwięcej biednych ludzi, bo to oni głownie rzucają na tacę i wysyłają pieniądze Rydzykowi.
A tak w ogóle to Polska to piękny i sprawnie działający kraj. W piątek leciałem do Dusseldorfu, dziś wróciłem. W Warszawie drogi czarne, benzyna po 4.50 PLN, pociągi już kursują zgodnie z rozkładem, lotnisko działa normalnie. W Dusseldorfie śniegu mniej, ale drogi śliskie, benzyna po 1.50 EUR, pociągi opóźnione, na lotnisku bałagan, mój samolot był opóźniony o godzinę i był pełny, bo wczorajszy lot był odwołany i ludzie lecieli dziś. Ciekawe, czy ktoś tam domaga się dymisji frau Merkel. A może to rudy - sprawca wszelkich nieszczęść - wyskoczył do Niemiec na weekend siać zamęt :mrgreen:

Awatar użytkownika
SADO
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: SADO » ndz 19 gru 2010, 22:30

VFRKrzysztof pisze:I taki biedny człowiek, który tym ogłupiaczom wierzy, nie robi niczego, żeby poprawić swój komfort życia, bo nie wierzy, że z tymi wrogimi siłami wygra.
No tak, najlepiej zagłosować na Rudego - będziemy mieli drugą Irlandię, a może i Japonię :lol:
VFRKrzysztof pisze:W Dusseldorfie śniegu mniej, ale drogi śliskie, benzyna po 1.50 EUR
Śniegu mniej, bo Rudego nie mają, benzyna po 1,5 ojro ale porównaj to do wysokości średnich zarobków u Nas i u naszych zachodnich sąsiadów.
A RUDY jest wredny i to jego wina... :twisted:
WSK 125 > CZ 350 > Yamaha XJ 600 > VFR 800, Junak i WFM :)

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » ndz 19 gru 2010, 22:41

Tylko kto podnosi vat? Kto podniesie od przyszlego roku akcyze na biopaliwa? Ja tak jak napisalem wczesniej nikogo nie bronie, mowie co widze.
Co do pociagow to chyba sobie kpisz. Przejedz sobie raz trase Lodz-Warszawa w godz szczytu...
Totalny chaos przy wprowadzaniu nowego rozkladu jazdy. Pociagi odjezdzajace z peronu widmo 5tego w Katowicach.
Ktos chyba nad tym nie zapanowal?
Zabrano premie 3 prezesom spolek kolejowych, co smieszniejsze dwom wogole owe premie sie nie nalezaly...

adjar
klepacz
klepacz
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: adjar » ndz 19 gru 2010, 23:29

VFRKrzysztof pisze: i jako znawca metod redaktorów wyjaśnij mi,
Znawcą metod redaktorów nie jestem, ale zaraz Ci wyjaśnię jakiej teraz użyłeś metody. Zamiast odpowiedzieć na moją wypowiedź, zmieniłeś temat i napisałeś o czymś, co zupełnie nie miało związku, tak jakby to miało być obalenie tezy, że szufladkujesz oponentów na starcie.

A branie wypowiedzi na jakichś forach jako argumentu na temat autora artykułu to raczej kiepski pomysł (jeśli chce się coś naprawdę ocenić, a nie tylko potwierdzić założoną tezę). Czasami takowe fora czytuję w ramach rozrywki i można tam spotkać bardzo dużo wypowiedzi obsesyjnych , nieraz nie mających nawet związku z artykułem, oraz takich , z których wynika, że piszący nie jest w stanie zrozumieć treści. Nie wspominając o tym, że wiele wypowiedzi bardzo silnie sugeruje, że są napisane na zamówienie. To naprawdę nie jest jakaś "reprezentatywna próbka".
binio pisze:ma to samo co piernik z wiatrakiem :)
Tego przysłowia staram się ostatnio nie używać, odkąd mi uświadomiono, że w wiatraku mieli się zboże na mąkę, a z mąki piecze się pierniki -więc jednak ma :)
SADO pisze: No tak, najlepiej zagłosować na Rudego - będziemy mieli drugą Irlandię
Z tą Irlandią to nawet trochę słowa dotrzymał - u nich kryzys, u nas kryzys.

Awatar użytkownika
kruhy
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: kruhy » ndz 19 gru 2010, 23:36

VFRKrzysztof pisze:benzyna po 1.50 EUR
dokładnie, aż dziwne że nie zrobiłeś przelicznika do średniej płacy krajowej skoro wiesz wszystko najlepiej, ktoś tu nie jest obiektywny?
marcinskc pisze:Totalny chaos przy wprowadzaniu nowego rozkladu jazdy. Pociagi odjezdzajace z peronu widmo 5tego w Katowicach.
a to akurat nie jest na chwile obecną wina Rudego. Mamy co najmniej 3 spółki na kolei, nie zależne bezpośrednio od rządu więc nie mają na to większego wpływu teraz.

Ale tu przychodzi refleksja na temat już kiedyś tu na forum omawiany. Co lepsze, prywatyzacja wszystkiego i pozbycie się problemu czy zostawienie kontroli nad pewnymi firmami w rękach Państwa.
No i okazuje się jednak że sprzedawanie wszystkiego nie zawsze jest najlepszą opcją, problem wrócił ze zdwojoną siłą :twisted:
Honda jest lepsza od wielbłąda bo wielbłąd to turysta i nie lata 300 ;]

Awatar użytkownika
VFRKrzysztof
klepacz
klepacz

Post autor: VFRKrzysztof » pn 20 gru 2010, 00:22

adjar pisze:Zamiast odpowiedzieć na moją wypowiedź, zmieniłeś temat i napisałeś o czymś, co zupełnie nie miało związku, tak jakby to miało być obalenie tezy, że szufladkujesz oponentów na starcie.
A na co miałem odpowiedzieć? Na zaszufladkowanie mnie jako wyznawcy Adama M?
A to, co napisałem miało ścisły związek z postem, który zainicjował ten temat. Ten post składa się z dwóch części. W jednej jest mowa o tym, że paliwa drożeją i to jest oczywista oczywistość, i z tym się nie dyskutuje. Druga część to kłamstwo i insynuacja w rydzykowo-sakowiczowym stylu i ja ten temat rozwinąłem. I nie wziąłem wypowiedzi z "jakiegoś" forum, tylko z takiego, na którym występują wypowiedzi niezwykle podobne do sformułowań zawartych w poście inicjującym ten temat. Na to ty zmieniłeś temat i uchyliłeś się od odpowiedzi na pytanie, jakimi metodami Sakowicz odmóżdża swoich wyznawców.
Kruhy, ale po co ja miałbym to przeliczać? Relacje są takie same jak w przypadku salami i proszku do prania. Jak założysz temat "Różnice w poziomie życia osób zarabiających średnią krajową w Polsce i w Niemczech" to się wypowiem.

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » pn 20 gru 2010, 07:51

kruhy pisze:a to akurat nie jest na chwile obecną wina Rudego. Mamy co najmniej 3 spółki na kolei, nie zależne bezpośrednio od rządu więc nie mają na to większego wpływu teraz.
Ja nie napisałem, że to wina rudego, tylko odpowiedziałem na post VFRKrzysztofa mówiący iż
VFRKrzysztof pisze:pociągi już kursują zgodnie z rozkładem
.
Zgodze się, że jest kilku przewoźników nie będących w grupie PKP m.in. Koleje Mazowieckie czy też Przewozy Regionalne ale Regulatorem rynku kolejowego jest UTK i to UTK nic nie zrobił aby zmusić przewoźników do sprawnego wprowadzenia nowego rozkładu jazdy.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » pn 20 gru 2010, 10:57

marcinskc pisze: Regulatorem rynku kolejowego jest UTK i to UTK nic nie zrobił aby zmusić przewoźników do sprawnego wprowadzenia nowego rozkładu jazdy.
UTK wyznacza terminy wprowadzenia nowych rozkładów ale nie ustala terminów kiedy należy zacząć nad nimi pracować.
I tu był problem. Opracowanie nowego rozkładu robione jest przez dość duży sztab ludzi i zaczęto nad nim pracować zbyt późno, dlatego zosał zrobiony z błędami.
Termin wprowadzenia nowych rozkładów był znany od prawie roku.
Jakie UTK ma mechanizmy wpływania na przewożników?
Wyznaczanie terminów i ewentualne kary za złe wykonanie.

Sorry że na tak drobny temat sie rozpisałem ale do wszystkiego jest potrzebna chłodna i nie emocjonalna ocena rzeczy, z dystansu.

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » pn 20 gru 2010, 11:35

UTK wraz z zarządcą infrastruktury czyli PKP PLK S.A. powinien nadzorować prace nad opracowaniem i planowym wprowadzeniem rozkładu jazdy przewoźników. Przecież tj skandal żeby na tydzień przed wprowadzeniem rozkładu jazdy nie było jeszcze żadnej informacji.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr

Post autor: ppamula » pn 20 gru 2010, 13:21

Wracając do tematu przewodniego czyli
Ceny paliw
Co ma wpływ na cenę paliwa?
Pobudzony ciekawością zacząłem szukać w internecie wiarygodnych informacji co ma wpływ na cenę paliwa. Przytoczone informacje powyżej dotyczące akcyzy, podatku, itp to wszystko prawda.
Ale interesują mnie ceny poszczególnych PRODUCENTÓW czy EKSPORTERÓW oraz jak się mają ceny paliw do ceny ropy na rynku giełdowym. Wiadomo że giełda działa z ogromnym opóźnieniem. Teraz kupuje się ropę która będzie dostarczona za 8 do 10 miesięcy.
Ale cena paliwa nie jest współbieżna z ceną ropy BRANT czy WTI. Nawet uwzględniając to wielomiesięczne opóźnienie.

Ceny na naszym rynku są w większości kształtowane przez ceny z państw Europy zachodniej. Nie do pomyślenia jest sytuacja by cena w EU spadłą poniżej ceny w Polsce. Jest zawsze odwrotnie.
Nasz popyt jest dużo mniejszy niż w EU dlatego to my jesteśmy zależni od nich a nie odwrotnie. Polska to mały pikuś w porównaniu z UE.

Podejrzewam że jest tu pewna zmowa milczenia. Podobnie jak z alternatywnymi żródłami zasilania. Ci którzy są w branży i dużo na ten temat wiedzą nie dzielą się tą znajomością z innymi i nie publikują poważniejszych informacji bo to by było wbrew ich interesowi.
Może ktoś trafił na jakieś rzetelne opracowania?
zapraszam do zapodania linków.
Linków albo zrzutów ekranu z podaniem źródła.
Z programów giełdowych nie bardzo się da wskazać linków.

http://mrc.tychy.pl/ceny.paliw/

proponuję przeglądnąć cenę ropy w perspektywie 5 lat i kilku miesięcy.
http://www.bankier.pl/inwestowanie/prof ... =B&waluta=

A poniżej porównanie cen ropy z różnych regionów.
Tu widać że cena ropy rosyjskiej jest regulowana i w zasadzie zawsze mniejsza od ceny ropy na giełdzie wolnorynkowej. I to jest dość znaczna różnica. Dlatego opłaca nam się ropę kupować or Rosji.
http://nafta.wnp.pl/notowania/ceny_ropy/

Awatar użytkownika
marcinskc
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: marcinskc » pn 20 gru 2010, 14:45

ppamula pisze:Wiadomo że giełda działa z ogromnym opóźnieniem.
Tutaj Piotrze nie zgodzę się z Tobą. Giełda działa błyskawicznie na każdą informację i to od razu widać po kursie na wykresach intra. To raczej klient tankując paliwo przy dystrybutorze płaci za ropę po kursie sprzed kilku miesięcy.
Tak jest przy rynku finansowym jak i surowcowym. Co tydzień w czwartek podawane są dane z rynku pracy z USA o 14:30, m.in. są to dane dotyczące ilości bezrobotnych no i wzależności m. in. od tych danych jest albo up albo down. O 14:30 zawsze widać nerwówkę wśród inwestorów i na wykresie powiedzmy minutowym można zaobserwować jak światowe rynki reagują na te dane. Więc nie można powiedzieć, że giełda działa z ogromnym opóźnieniem.

ODPOWIEDZ