oglądałem te murki bo je inwentaryzowaliśmy z Grzesiem.
To są solidne kawały fundamentów - nie wiemy czy są umocowane w gruncie, ale ważące... no ile? kto zgadnie? pozwoliłem sobie policzyć
6480kg
wiata jest mocowana do wszystkich elementów fundamentowych (murki), które są względem siebie pod kątem prostym - parami. Ponieważ wiata jest konstrukcyjnie zamknięta - aby ją przewrócić to trzeba byłoby dwa z nich postawić na sztorc, a moją po 6 lub 7 metrów długości.
Nie wiem czy jesteśmy w stanie zapewnić solidniejsze mocowanie niż do takiej masy. Nie wylejemy podobnych fundamentów, a to, że te betonowe klocki są zasypane w gruncie ma mniejsze znaczenie jeśli ich masa będzie znacząco mniejsza. Dla wymiarów klocka betonowego 42x30x10cm (wg rysunku z katalogu) i 12 sztuk klocków fundamentowych daje łaczną masę fundamentu...254kg czyli 25 razy mniej.
Nad pracami będzie czuwał inspektor nadzoru budowlanego - jeżeli będzie miał zastrzeżenia co do pewności mocowania - zrobimy wg jego zaleceń.
Formalnie nie możemy wykonywać nowych fundamentów bo wymagane byłoby pozwolenie.
Dach ma dosyć dużą powierzchnię, ale jest płaski czyli napór wiatru liczony w najgorszym razie na dłuższy bok wywiera nacisk na powierzchnię czynną około?... 4.76m2 i to powierzchni skośnej nie prostopadłej do kierunku wiatru.
Dla porównania - łódeczka klasy optymist ma 3.5m2 powierzchni ożaglowania, a waży 35kg
łódka mors ma 27m2 powierzchni ożaglowania, waży 2200kg i fajnie chodzi na wiatr

nie Karol?
ale jak powiedziałem - inspektor decyduje

alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS