Budujemy Ryko-Grylowisko dla Dzieciaków z DD [9-11][23-25].4

Czyli wszystko co związane z klubem VFR-OC w wymiarze ogólnoposkim
Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » pt 05 mar 2010, 15:14

co do terminu - mnie tam każdy pasuje (no chyba, że nie będę mógł :biggrin )

tej Inwestycji nie zrobimy w jeden łyk-end, raczej minimum na dwa łyki :biggrin więc kto nie da rady w jeden termin na pewno drugi mu przypasi.
Jakby co łapówki do SOWY - on jest władny Terminator :biggrin

Musimy tak zaplanować, aby np. podstawową konstrukcję postawić i przykryć w jednym etapie. Może tak być, że prace przygotowawcze spowodują, że dopiero stawiac będziemy w drugim terminie - zobaczymy jak zaczniemy robić harmonogramy poszczególnych elementów.

Wiercimy nie w betonie tylko w cegle :biggrin miękciej :evil

Pytanie: - impregnat zanurzeniowo czy natryskowo?

a może malujemy takimi farbami do drewna co nie wymagają preparatów przeciwgrzybicznch i pleśniowych - nie chcemy, żeby nam się Kornik chemią zatruł :evil
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
Karol
klepacz
klepacz

Post autor: Karol » pt 05 mar 2010, 15:32

Kurde, termin mi nie pasi,
Wiecie jak bardzo chcę pomóc.
Nie jestem marudą, lecz jakby wchodziło w grę zmiana terminu - byłoby git.

Na palenisko i poduchy do siedzenia miżecie liczyć
;-)
RClomza.pl

Awatar użytkownika
SADO
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: SADO » pt 05 mar 2010, 15:38

Czy taki impregnat do drewna będzie dobry??
http://www.leroymerlin.pl/produkty/impr ... 55873.html

Wydajność 8-10 m2/litr to myślę, że 2 puchy po 10 l wystarczy. Jeżeli tak to załatwię, a koszty biorę na siebie :grin: Tylko kolor wybierzcie jaki ma być, dostępne są: brąz, kasztan, mahoń, palisander, sosna, bezbarwny, zielony, teak.
WSK 125 > CZ 350 > Yamaha XJ 600 > VFR 800, Junak i WFM :)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 05 mar 2010, 16:09

zamiast kotwić na żywicę - proponuję przewiercić na wylot murek np. fi 16 przełożyć jedną kotwę na wylot i ściągnąć nakrętkami na podkładkach o powiększonej średnicy - w załączeniu rysunek :biggrin

kotwa M12 o długości 500mm + dwie podkładki (ocynk) powiększone + 2 nakrętki oc. np. samohamowne (niekoniecznie mogą być zwykłe).

I takich kompletów 22szt
czyli razem 11mb pręta gwintowanego M12
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 09:00 przez mors, łącznie zmieniany 1 raz.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » pt 05 mar 2010, 16:20

Czy to dobry pomysł, żeby z całą konstrukcją łapać się do wiekowego murka? Taki daszek utworzy niezły kawał żagla i co będzie jak przy mocniejszym zefirku całość odfrunie w bliżej nieznanym kierunku? :roll:

Awatar użytkownika
Łysolek
Shrek
Shrek
Imię: Adam

Post autor: Łysolek » pt 05 mar 2010, 17:00

wasyl pisze:Łysolek,

Wkrety 3,5 x 30 lub 35 w ilości około 500 szt
4,5 do 5 X 40 200szt
4,5 do 5 x 50,70,100 po 100 szt

Nie jestem Mors ale cóż...........
jade własnie do jakiegoś budowlańca to kupić jak coś do zmian ma być to w przeciągu 1,5 godziny prosze o kontakt na tel
pozdro

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » pt 05 mar 2010, 20:42

Marco, rura cacy.
Mors, gryll podwieszany na kontrukcji miodzio, ale co z odsunięciem znad paleniska? No chyba, że odciągać ręcznie.
Daszek wg Nadkierownika Wasyla proponuję przeznaczyć na przykrycie śpiącego MainPielgrzyma, by w upalne nocki ograniczyć dostęp ciepła do jego leża.
Lekka optycznie konstrukcja wydaje się ciekawsza, no i mniej żaglopodobna.
Sado, ten preperat wydaje się być dobry, tylko trochę długo schnie, ale może wyschnie szybciej?
Celo, ten murek to właściwie cztery murki zdaje się betoniane, ale nie sądzę, by były monstrualne w głębi bo to tylko ławki. Pewnie warto by było słupki jakoś kotwić lub fundamencić.
Dobrze by było pomyśleć o gryllu zastępczym na czas budowy, bo ten właściwy odpali dopiero po stwardnieniu zaprawy.
I termin. No cóż jeśli nie wskazany to opowiadałbym się za wcześniejszym, np. 9-11.o4.2o1o. A jeszcze bardziej za obydwoma. Pierwszym razem skupić się na palenisku i czymś tam jeszcze to dwa tyg. później już by pewnie był do użytku.
Ostatnio zmieniony śr 17 mar 2010, 23:11 przez SOWA, łącznie zmieniany 1 raz.

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » pt 05 mar 2010, 23:13

... wiecie co, wywaliłem cały elaborat i mnie wylogowało, całe pisanie w d...
... jutro wykreśle (na...) co mi się oblekło....

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał

Post autor: C_L_K » pt 05 mar 2010, 23:19

SOWA pisze:Pewnie warto by było słupki jakoś kotwić lub fundamencić.
Właśnie o tym moowię (piszę). Wydajemisię, że podpory [belki, słupki, podpory(jak to zwą takt to zwą)] powinny być zakotwione w stałymgruncie np. tak: http://koelner.pl/c?lang=pl&mod=product ... uct&p1=453
W razie jakby grilllllllllllowa starszyzna pozytywnie zaopiniowała podsunięty pomysł, to mogę takowy załatwić ;)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 06 mar 2010, 01:08

oglądałem te murki bo je inwentaryzowaliśmy z Grzesiem.

To są solidne kawały fundamentów - nie wiemy czy są umocowane w gruncie, ale ważące... no ile? kto zgadnie? pozwoliłem sobie policzyć :biggrin

6480kg

wiata jest mocowana do wszystkich elementów fundamentowych (murki), które są względem siebie pod kątem prostym - parami. Ponieważ wiata jest konstrukcyjnie zamknięta - aby ją przewrócić to trzeba byłoby dwa z nich postawić na sztorc, a moją po 6 lub 7 metrów długości.

Nie wiem czy jesteśmy w stanie zapewnić solidniejsze mocowanie niż do takiej masy. Nie wylejemy podobnych fundamentów, a to, że te betonowe klocki są zasypane w gruncie ma mniejsze znaczenie jeśli ich masa będzie znacząco mniejsza. Dla wymiarów klocka betonowego 42x30x10cm (wg rysunku z katalogu) i 12 sztuk klocków fundamentowych daje łaczną masę fundamentu...254kg czyli 25 razy mniej.

Nad pracami będzie czuwał inspektor nadzoru budowlanego - jeżeli będzie miał zastrzeżenia co do pewności mocowania - zrobimy wg jego zaleceń.

Formalnie nie możemy wykonywać nowych fundamentów bo wymagane byłoby pozwolenie.

Dach ma dosyć dużą powierzchnię, ale jest płaski czyli napór wiatru liczony w najgorszym razie na dłuższy bok wywiera nacisk na powierzchnię czynną około?... 4.76m2 i to powierzchni skośnej nie prostopadłej do kierunku wiatru.
Dla porównania - łódeczka klasy optymist ma 3.5m2 powierzchni ożaglowania, a waży 35kg
łódka mors ma 27m2 powierzchni ożaglowania, waży 2200kg i fajnie chodzi na wiatr :evil nie Karol?

ale jak powiedziałem - inspektor decyduje :biggrin

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 06 mar 2010, 01:21

Co do paleniska - postument jest, a zaprawą wiążemy tylko kamienie wokół paleniska (bez zaprawy i tak pewnie będą się trzymać bo ciężkie)

grill podwieszany, ale na szynie z kółkami - taki wózeczek i jeździłby sobie jak InterCity - fajne?

terminy dobre wszystkie i tak w jeden przyjazd nie ogarniemy wszystkiego

Wolno schnie ten preparat, a wymagane 3 warstwy. Na pierwszy przyjazd to pewnie tylko zaimpregnujemy

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » sob 06 mar 2010, 09:59

mors pisze:grill podwieszany, ale na szynie z kółkami - taki wózeczek i jeździłby sobie jak InterCity - fajne?
Dobre to. Tylko czy konieczne? Wiąże się z eksperymentalnym konstruowaniem obsługi grylka na żywym organizmie. A gotowe systemy są sprawdzone i działające. Proponuję pozostać przy wersji naziemnej, zwłaszcza, że już zaczęliśmy kompletację elementów. Dobrze?
Marco, wymiary wędki dawaj, bo mi liczydło stygnie. :-)

Awatar użytkownika
SADO
teksciarz
teksciarz
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: SADO » sob 06 mar 2010, 10:59

mors pisze:Wolno schnie ten preparat, a wymagane 3 warstwy. Na pierwszy przyjazd to pewnie tylko zaimpregnujemy
Większość impregnatów do drewna zarówno bezbarwne jak i barwiące schnie ok 12-24 godz, a nanoszenie kolejnej warstwy po 12-16 godz. Mogę załatwić to wcześniej i można wcześniej pomalować tak by na miejscu było już gotowe. Ewentualnie można na miejscu położyć ostatnią warstwę impregnatu. Co Wy na to? I wybierzcie ten kolor, dostępne są: brąz, kasztan, mahoń, palisander, sosna, bezbarwny, zielony, teak.
Mi osobiście podoba się teak.
Ostatnio zmieniony sob 06 mar 2010, 11:02 przez SADO, łącznie zmieniany 2 razy.
WSK 125 > CZ 350 > Yamaha XJ 600 > VFR 800, Junak i WFM :)

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » sob 06 mar 2010, 13:19

SOWA - ja tylko chciałem, abyś pod dachem mógł se pojeździć na wózku od grilla :evil tam i z powrotem - jak Ci się znudzi TAM :biggrin
jak mors zaprojektuje wózeczek, to... ni ma chu.. chu.. we wsi :evil

ale może być maszcik, na pilota, wysuwany na korbę, albo handszpakami (pływał raz marynarz, który czort Rasputin bestia taka co obracał całym grilem nawet bez handszpaka) a jest handsowa? jak jest handszpak

mnie tam rybka - BYLE KIEŁBASKI I KARKÓWKA z morsa się nie przypalały :biggrin .

SADO
- jako sponsor impregnatu zrzucamy na Ciebie trudną decyzje doboru koloru (rym!) a właściwie barwy. :evil tylko nie nawal bo będziesz przemalowywał :biggrin łódka mors jest pokryta teakiem nerwowym więc będę się czuł jak w domu :biggrin

właśnie odebrałem farbę okrętową "do me-ta-lu" :biggrin w ilości 20 litrów w kolorze redisz gey albo grej - jak to pierwsze to ja swojego pędzla tam nie zamaczam - sorrensen JA CHRAPIĘ :evil
tej farby to pewnie na RykoGrillowisko i pewnie płot wystarczy :biggrin

Dzięki Hemplu - a właściwie nasza Przyjaciółko, która ma ogromne serce... pod hmmm biustem :oops:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » sob 06 mar 2010, 13:34

SOWA pisze:

Zuzka, 5mb ocynkowanego łańcucha z zamkniętymi owalnymi ogniwami 2,5 - 3 cm, 5 mb linki stalowej ocynkowanej fi 3mm + ze dwie kausze i zamki (zaciski) do tej linki, jakiś karabińczyk w ilości 4 szt., jakiś krętlik, 3 szt. bloczków stalowych na łożyskach o obciążalności >100 kg i fajnie by było gdybyś miała kołowrotek z zapadką, najlepiej obudowany. Co z tego możesz to daj znaka.

łancuch techniczny ocynkowany fi 5,0;
linka stalowa 3 konstrukcji 6x7 ?
kaucze (z tym, że w opakowaniu jest 150 szt :D) średnica 3,0 fi.
tuleje aluminiowe czy zacziiski do linek no kubełkowe ?
karabinczyk z zabezpieczeniem czy bez ?
bloczki są podw, i pojedyncze.
...

ODPOWIEDZ