Budujemy Ryko-Grylowisko dla Dzieciaków z DD [9-11][23-25].4

Czyli wszystko co związane z klubem VFR-OC w wymiarze ogólnoposkim
Awatar użytkownika
Karol
klepacz
klepacz

Post autor: Karol » czw 04 mar 2010, 15:03

Pręty gwintowane - mogę brać na siebie
RClomza.pl

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » czw 04 mar 2010, 15:05

lightman pisze:Zobaczę co da się zrobić z gontami bit
... a i jeszcze jedna sprawa, czy papa nawierzchniowa, w kolorze czerwonym nie będzie tańsza, ( Celiki będą wiedziały)
gonty to wersja sxtrawagancka, i wymaga bardzo równej powierzchni odeskowania...

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Jacek
Kontakt:

Post autor: mors » czw 04 mar 2010, 15:40

nie będziemy żałować na Dzieciaki :evil nie miały w życiu extrawagancji to niech będzie chociaż taka :biggrin one to będą widzieć z okna, a my na każdym wjeździe.

Musi być FULL WYPAS, a obicia poduszek pod dupki będą z białej skóry - Karol się zobowiązał :evil

co to jest 950zł?

na 1700 osób zarejestrowanych na Forum to jest po 60 groszy :evil każdy dostanie wezwanie imienne na PW - kto nie wpłaci zostanie uprzejmie z Forum,z a nawet bardzo uprzejmie w.y.p.i.e.r.d.o.l.o.n.y :biggrin

a Honda tez nie jest biedna - kroją po 62000 za nową brykę? to jest tylko 3.8kg z jednej sztuki :evil

mam jeszcze inne pomysły - równie mądre :evil

GaBaS ma baaardzo ciekawy pomysł na zebranie kaski na Inwestycję, ale nie będe go ubiegał niech sam powie o Wirtualnym Zlocie :biggrin
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
C_L_K
ostry klepacz
ostry klepacz
Imię: Rafał
województwo: mazowieckie

Post autor: C_L_K » czw 04 mar 2010, 16:02

Na pewno papa będzie tańsza (około 50%), tylko po pierwsze primo będzie się prezentowała duuużo gorzej od gontu, a po drugie primo to będzie duży problem z zakupem. Papa to produkt, który od producenta kupuje się w ilościach pełnopaletowych. Może się mylę, ale raczej żaden z punktów detalicznych nie trzyma kolorowych pap "na rolki", bo to produkt skierowany na duże inwestycje.
Na pewno, jak Marco zauważył, trzeba będzie bardzo ładnie i równo odeskować, ale na tak małej powierzchni nie powinno być z tym problemu.

Co do cegły to mi też wydaj się, że szamot to przerost formy nad treścią. Jeśli to ma być typowy grill opalany węglem drzewnym, ew. niewielkimi kawałkami drewna to spokojnie zwykła, czerwona cegła (ta od Ryśka Riedla) w zupełności wystarczy. Nie mówiąc już o różnicy w cenie (1/3 ceny szamotu).

No to na dobry początek spalę sobie małą cegiełkę :oops:

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » czw 04 mar 2010, 16:06

C_L_K pisze:Co do cegły to mi też wydaj się, że szamot to przerost formy nad treścią
... więc czerwona, a dla ozdóbki można by wstawki z klinkieru, np: ciemnobrązowego: widziałem takie cegły już od 2,6... ale wszystko się zmienia, ceny też :shock:

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » czw 04 mar 2010, 18:14

To ja Was zaskoczę. Się zrobi nie z szamota, nie z klinkiera i nie z czerwonki, ale z kamienia. Najlepszy byłby taki wprost z potoku. Na dnie paleniska może być po prostej piach a wieniec kamieniany i już.
;-)

zuzia tajger
klepacz
klepacz
Imię: ...
województwo: warmińsko-mazurskie
Kontakt:

Post autor: zuzia tajger » czw 04 mar 2010, 20:36

mors pisze:QŹWA!!! DAJCIE MI JAKĄŚ PIŁĘ BO PRZERŻNĄŁBYM JUŻ CO - WIOOOOOOSNĘ CZUJĘ WE KRWIIII!!! :evil

SOWA
- załatwiłeś sobie farbę do metalu, ale nie jest szybkoschnąca za to zaje.biście dobra firmy HEMPEL - okrętowa. Kiełbaski będą wchodzić pływająco i wracać jako danina dla Neptuna (Neptun sie nie będzie gniewać... :evil )

pędzle - to domena Celika - nie będę mu się wcinał w kontemplację :biggrin

zamiast prętów proponuję płaskownik na sztorc - na ruszt grillowy ze znakiem VFR-OC wspawanym w środek :biggrin (płaskowniki naciągamy Celika - określ tylko jakie potrzebujesz (myślę o okręgu fi 90cm) :biggrin

liny, łańcuchy, bloczki, kajdany, pejcze
- Zuzia Tajger!!! do tablicy!!! załatwiłem Ci wzrost sprzedaży

GaBaS ma laser - mam nadzieję że tnie coś więcej niż papier śniadaniowy to wytnie nam z cienkiej blachy logo na środek grila i drugie nad bramę wejściową i logo the ROADS na scenę :evil
Jestem i pytam.
Czy to złośliwość kochanego ojca dwóch kółek czy rzeczywiście chcecie coś z oferty mojej firmy.
Wszelkiego rodzaje pretu, wkrety, gwozie, łancuchy, liny itp itd www.dromet.pl jestem w stanie zamówić w cenach "dla pracownika".

O ile to nie są ilości w tonach.
...

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » czw 04 mar 2010, 23:27

SOWA pisze:To ja Was zaskoczę
Sorki Sowa, ja tylko proponowałem, gril jakby nie moja działka, ale np, mogę mieć fragment masztu oświetleniowego: rura wygięta w łuk 90 stopni, przekrój-jakieś 50mm, do tego jakiś króciec wbetonowany i byłoby juz do czego przyczepić łańcuchy z rusztem...

SOWA
stary wyjadacz
stary wyjadacz

Post autor: SOWA » czw 04 mar 2010, 23:45

MARCO, grill musi być obrotowy względem masztu tak, by można go było "zdjąć" z ognia. Rura o której piszesz raczej by się nadawała, ale czy dasz radę zgromadzić pozostałe alimenty? Mowa tu o maszcie i tulejach, które zapewnią ruch obrotowy. Może u Lightmana by takie tuleje urosły? Gdziekolwiek by to robić to lepiej w jednym miejscu. Ruszt wziął dziś na siebie Karol, więc to by odpadło. Ja jakieś rury mam, więc jeśli nie dacie rady zebrać żelaza na miejscu to dowiozę stąd, a tam się pospawi i zamonci.

Zuzka, 5mb ocynkowanego łańcucha z zamkniętymi owalnymi ogniwami 2,5 - 3 cm, 5 mb linki stalowej ocynkowanej fi 3mm + ze dwie kausze i zamki (zaciski) do tej linki, jakiś karabińczyk w ilości 4 szt., jakiś krętlik, 3 szt. bloczków stalowych na łożyskach o obciążalności >100 kg i fajnie by było gdybyś miała kołowrotek z zapadką, najlepiej obudowany. Co z tego możesz to daj znaka.

MARCO
klepacz
klepacz

Post autor: MARCO » pt 05 mar 2010, 00:17

...miałem na myśli coś takiego, propozycja do przedyskutowania

Awatar użytkownika
Rozan
klepacz
klepacz

Post autor: Rozan » pt 05 mar 2010, 00:34

Dziś rozmawiałem z dwójką przyjaciół, wstępnie można liczyć +1 siła mięśniowo-pracownicza (naprawdę duża) i +1 siła zabawiająca dla dzieciaków i tworząca prowiant :) Mam nadzieję, że to się też liczy.

Awatar użytkownika
kamil grudziadz
klepacz
klepacz
Imię: Kamil
województwo: kujawsko-pomorskie
Kontakt:

Post autor: kamil grudziadz » pt 05 mar 2010, 00:43

ja mam bardzo blisko,chetnie w jakis sposob pomoge,oczekuje propozycji tudziez wytycznych.mam dostep do maszyn frezarsko-tokarskich itp.checi tez mi nie zbraknie.
Obrazek

1: Suzuki VX 800
2: Honda VFR 750 RC 36/II
3: Honda VFR 800 FI

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 05 mar 2010, 01:18

co do paleniska - podest z cegły już jest (to co na moich wypocinach w kolorze różanym) ta nadstawka w beżu to właśnie szamotka. Nie upieram się - bałem sie , że pod wpływem hajcowania może zwykła cegła popękać a zaprawa wykruszyć sie, ale jak nie ma problemu to po co przepłacać :biggrin

Jestem za wieńcem z kamienia i wypełnieniem z piaskiem, aczkolwiek po kilku użyciach jasny piach zamieni się w brudno- czarną breję - taki urok.

Będzie opalany węglem drzewnym, ale i normalne ognicho też się przewiduje i kartofli z ogniska jak najbardziej. ale jak położymy węgiel drzewny to potrzebuje on powietrza od dołu - na piachu to będzie kicha, a w szamotce można zostawić szczeliny którymi niezbędna ilość powietrza dotrze.

Każda siła się przyda i do pracy i do zabawy z dzieckami i do prowiantu :biggrin

Jak są maszyny tokarsko - frezujące w Grudziądzu to pewnie tam sie dorobi tuleje i inne dinksy do rusztu :biggrin

A i przy okazji można by pręty na kiełbaski sprokurować - takie wideły z drewnianą rączką

Zuzia - o to to to nam chodzi, tylko co do cen to musiałaby być SPECJALNA promocja... TATOWA :evil taki upuścić do 100% ewentualnie więcej czyli to co wymienił SOWA firma DROMET przekazałaby nieodpłatnie - w zamian dostanie fakturkę na reklamę od stowarzyszenia VFR-OC i wszystko się piknie bilansuje w księgowości.

A ja napiszę piosenkę na część tej Wspaniałej i Hojnej Firmy:

Gdy chandra Cię dusi
do pracy nikt nie zmusi
a życie stało się piekłem
włożyłeś łeb do kibla
przytrzasnąłeś deklem
i nadal kiła mogiła

potrzebny Ci narząd, aby świat naprawiać
by jaśniał jak sznur komet
gdzie łańcuch sobie sprawić by debili napier.dalać?
to tylko w firmie DROMET!

SOWA jakiś smętny blues pod to podłoży i jest Mega Wypas Hicior Reklamowy G R A T I S!!!

to jak Zuza? Deal? :evil
Ostatnio zmieniony pt 05 mar 2010, 01:41 przez mors, łącznie zmieniany 1 raz.
alkohol - nawet pity bez umiaru, nie przyćmi bólu po stracie przyjaciela... 16.10.2007 ROADS

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 05 mar 2010, 01:38

pewnie ciekawość Was zżera? :biggrin no to macie taki próbny szkic

tylko Kornika trzymajcie z daleka od altanki :biggrin
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
mors
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Kontakt:

Post autor: mors » pt 05 mar 2010, 04:09

mała modyfikacja :biggrin uwzględnione rzeczywiste pomiary a nie te co mi ten niemiec Alzheimer podsuwał.
Lekko sie sokmplikowało, ale?... bęęęęędzie Paaaaan zaaaaadooooowooooloooooonyyyyy...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ