BEZ DOKUMENTÓW i co dalej?

Czyli wszystko co związane z klubem VFR-OC w wymiarze ogólnoposkim

Czy jeste¶ za usuwaniem og³oszeñ o w±tpliwej moralno¶ci?

Czas głosowania minął ndz 31 gru 2006, 21:31

Tak, jestem za usuwaniem bezwzglêdnym takich og³oszeñ.
15
71%
Nie, je¿eli nie znamy wszystkich okoliczno¶ci.
6
29%

Liczba głosów: 21

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » ndz 10 gru 2006, 14:35

life's a bitch... - so fuck it really hard...
SOWA pisze:LukeVFR, ale powiedz sam, czy gdyby z Twojego garażu zniknął moto, to też przymykałbyś oko, bo jakoś trzeba sobie radzić. Myślę, że wtedy moralniak nabrałby innego rozmiaru.
"od tego jest policja, o tego ona jest, od tego jest ona..."

[ Dodano: 2006-12-10, 14:36 ]
nie wiadomo jakie ma kolega zamiary wiec go z gory nie kasowac...
jesli sie nie podoba to zlekcewazyc lub podac na policje bo... ot tego ona jest... itd
:D
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » ndz 10 gru 2006, 16:28

SOWA pisze:Tylko nie rozumiem czemu piszesz to do mnie. Przecież od początku wypowiadam się w tym samym tonie.
Sam nie wiem, miało być mucha :), jedno i drugie lata, więc mi się pokręciło :). Ale mozna to odebrać jako "przesłanie ogólne" wiadomo co mam na myśli.
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...

Awatar użytkownika
Lucek
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: LUCYna/fer
województwo: łódzkie

Post autor: Lucek » ndz 10 gru 2006, 17:43

Pawel pisze:jedno i drugie lata
:D
Nie ma boga, jest Mmmmotór!

seba_VF750FR
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: seba_VF750FR » ndz 10 gru 2006, 18:24

Pawel pisze: jedno i drugie lata
hehehh dobre fajnie to zabrzmiało .

Awatar użytkownika
szatan
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: szatan » ndz 10 gru 2006, 18:28

silnik przełożyć można , i tak tego numeru w dowodzie rej nie ma , gorzej ze szczepieniem całego moto, z niczego zrobić coś
Życie bez motocykla powoduje raka i choroby serca
Manual Honda VFR800 98-2001
http://rapidshare.com/files/236685669/Manual98-01.pdf

Miernik ładowania http://www.youtube.com/watch?v=IYjGraAk4es

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » ndz 10 gru 2006, 19:29

mucha pisze:Paweł to weź prosze napisz jak takie ogłoszenie z intencjami powinno wyglądać aby nie zostało wywalone z forum.
Mogę to uzasadnić tylko w przypadku weterana, czyli kupić kwity od jakiegoś strupa w celu zarejestrowania prawdziwego cacka, które zostało odnalezione w szopie, a dziadek dawno umarł, nie ma dokumentów itp. Też oszustwo, ale nie kosztem innych ludzi.

Pawel
Gwiaza rocka, czarny koń wyścigów motocyklowych, kwiat polskiego dziennikarstwa, mistrz obiektywu - ot zwykły skromny chłopak ...

DaVeeD
bywalec
bywalec
Kontakt:

Post autor: DaVeeD » ndz 10 gru 2006, 19:53

To może zamiast kontynuować dyskusję o intencjach ludzi w każdym aspekcie sprawy, warto byłoby ustalić, jakie jest nasze podejście do takich tematów? Czy tego typu oferty mają być usuwane z forum (może niekoniecznie z jakimiś konsekwencjami typu ostrzeżenia dla autorów), czy może jesteśmy temu bierni? W końcu to nasze forum, nasze miejsce w sieci. To, jakie tematy tutaj poruszamy i jak się o nich wypowiadamy świadczy w końcu o nas. Może warto zrobić głosowanie: "tak" czy "nie" takim ofertom na VFR-OC?

Trzeba przyznać, że kupno papierów bez moto/motocykla bez papierów to kazdego z nas wybór i sposób podejścia do spraw intencji itp. Dużo zalezy tez od szczegułów sprawy.

Osobiscie podzielam w 100% podejście Pawła i Sowy. Jeśli ktos szuka możliwości zarejestrowania np. zbudowanego weterana to OK. Poza tym, kupno papierów do moto chyba nie robi specjalnej szkody. Ale kupno moto bez papierów już troche gorzej.

Awatar użytkownika
Little Sister
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Little Sister » ndz 10 gru 2006, 20:28

Jestem za usuwaniem takich mniej lub bardziej (chodzi o intencje) szemranych postów.

Pozdrawiam M.

Awatar użytkownika
mucha
pisarz
pisarz

Post autor: mucha » ndz 10 gru 2006, 20:33

DaVeeD pisze:Poza tym, kupno papierów do moto chyba nie robi specjalnej szkody. Ale kupno moto bez papierów już troche gorzej.
:roll: ????? po co kupować papiery bez moto? chyba tylko po to aby klepnąc na posiadanym moto nr z dowodu.
pozdro heheh
VFR wszystko przetrzyma.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

Legalna sprzedaż części bez papierów

Post autor: ppamula » ndz 10 gru 2006, 20:48

A ja uważam że nie znając intencji i nie dając mozliwości wypowiedzenia się nie mamy prawa oceniać (chyba). Napisałem jakiś czas temu do Bobasa aby się wypowiedział w tej sprawie ale milczy.
Weźcie jeszcze pod uwagę drugą stronę - co moze skłonic człowieka do sprzedania moto na części bez papierów i czy są takie przypadki kiedy towar nie pochodzi z jumy i nie ma papierów. Według mnie jest to możliwe. Na przykład powypadkowy sprzęt jak się wyrejestruje by nie opłacać OC i innych, to staje się on "częściami". A to juz całkowicie uprawnia do sprzedaży bez papierów i wtedy nie możemy oceniać kupującego bez papierów negatywnie.

Ale są takie dziedziny gdzie nie ma sprzedarzy legalnej więc i kupowanie jest moralnie naganne, np róg nosorożca. Bo kość słoniowa jest już leganie w obrocie.

W przypadku części motoryzacyjnych sprzedaż bez papierów jest legalnie mozliwa więc chęć zakupu nie może być przez nas potępiana.
Ale oczywiście to jest moje zdanie. Każdy ma prawo do swojego i każdy ma prawo w tym temacie się wypowiadać.
strzałka

Awatar użytkownika
mucha
pisarz
pisarz

Post autor: mucha » ndz 10 gru 2006, 21:07

ppamula pisze:W przypadku części motoryzacyjnych sprzedaż bez papierów jest legalnie mozliwa więc chęć zakupu nie może być przez nas potępiana.
:pwned
VFR wszystko przetrzyma.

Awatar użytkownika
Pawel
pisarz
pisarz
Kontakt:

Post autor: Pawel » ndz 10 gru 2006, 21:19

Za dużo w tym "ale" i gdybania. Zauważcie, że nikt ze stałych użytkowników nie pisze takich ogloszeń. Na temtym forum też. Nowy użytkownik, jeden post i cisza.
SOWA pisze:W takiej sytuacji dowód rejestracyjny nadal pozostaje u właściciela pojazdu. Natomiast nadane mu zostają cechy wyrejestrowania. Nadal główne części (przede wszystkim rama) powinny wędrować z dowodem i nie są anonimowe. Główkujmy dalej.
O tym samym pomyslałem - masz kwit, ale z obciętym rogiem, nieważne czy polski, czy z niemiec itp. Zawsze jakiś, nawet nieważny dokument jest.

POzdro, Pawel
Ostatnio zmieniony ndz 10 gru 2006, 21:26 przez Pawel, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Shoov
klepacz
klepacz
Kontakt:

Post autor: Shoov » ndz 10 gru 2006, 21:22

Osobiście jestem za usuwaniem tego typu ogłoszeń "BEZ DOKUMENTÓW" a z dokumentami to już be? a może dokumenty już sa tylko ramy brak? nie wnikam... poprostu nie podobają mi się tego typu ogłoszenia na tym forum.

Awatar użytkownika
ppamula
stary wyjadacz
stary wyjadacz
Imię: Piotr
województwo: mazowieckie

czy na pewno nie ma przypadku sprzętu bez papierów?

Post autor: ppamula » ndz 10 gru 2006, 21:36

Chcieliście to macie. Ankieta. Od jej wyników, demokratycznie ustalamy zasady postępowania.
Pamiętajmy że to rzucanie się z motyką na słońce nic nie da i jest to tylko podniesienie własnego dobrego samopoczucia. Nie wyeliminujemy nielegalnego obrotu.

Dopiero gdybyśmy, jak to jest powszechnie przyjęte np we francji, zgłosili do policji taki fakt, a policja by się tym na poważnie zajęła to można by mieć nadzieję, że wpłynęliśmy na zmniejszenie procederu.
A tak, to ......

[ Dodano: 2006-12-10, 22:51 ]
DaVeeD, to co napisałeś na PW to ważny głos w dyskusji. Powinienes to napisać publicznie. Każdy tu wypowiada się subiektywnie.
Ja nie jestem nieomylny i teź moge w swoich osadach popełnic błąd.
Masz rację. Jak się zastanowię, to taką polityka (kasowania postów) też utrudniamy krawcom życie, a więc ograniczamy proceder.
Przyznam sie że w życiu ukradzioni mi trzy motocyle z kilku które miałem. To były czasy gdy AC było w miarę tanie i zwrócono mi ich wartośc, ale jednak bardzo cierpiałem za każdym razem. I gdybym dopadł takiego złodzieja na gorącym uczynku to ze złości mółbym mu podgryźć gardło. :killer .
Jeżeli faktycznie nie ma przypadku, że może istniec rama bez dowodu rejestracyjnego, nawet urządowo zdezaktualizowanego, to zmieniam zdanie. Jestem przeciw handlowi sprzętu wymagającego świadectwa pochodzenia.
Ale jak powiedziałem Jeżeli nie ma przypadku.
Tylko że ja tak bardzo sie na tym nie znam i dlatego nie mam pewności.

Awatar użytkownika
mucha
pisarz
pisarz

Post autor: mucha » ndz 10 gru 2006, 23:23

Kurde mam dwa moto bez papieru total, jeden za flaszke drugi za 300 zł i sam sobie go wykopałem rok temu od kolesia z podwórka tak gdzies w styczniu bo zamarzł w jesiennym błocie. Jedni nazwali by mnie paserem inni pasjonatem, hhhhmmm
VFR wszystko przetrzyma.

Zablokowany